ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Το αλφαβητάρι του διαδικτύου
A B C D E F G H I J L M N O P R S T U V W Y Z
Warez
Όρος που περιγράφει παράνομα αντίγραφα εμπορικού λογισμικού, τα οποία μπορεί κανείς να βρει και να κατεβάσει από το Διαδίκτυο, δίχως φυσικά να πληρώσει το αντίστοιχο αντίτιμο στο νόμιμο κάτοχο του λογισμικού, παραβαίνοντας έτσι το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων και περί αντιγραφής λογισμικού. Όποιος πουλάει ή αγοράζει παράνομα αντίγραφα προγραμμάτων, πρέπει να γνωρίζει ότι παρανομεί και ως φυσικό ή νομικό πρόσωπο και υπόκειται στις αντίστοιχες ποινικές κυρώσεις.
Web 2.0
Ο όρος δεν αναφέρεται σε μια τεχνική μετεξέλιξη του παγκόσμιου ιστού, αλλά στη μετάβαση από το παθητικό Διαδίκτυο σε ένα Διαδίκτυο, όπου ο χρήστης συμμετέχει πια ενεργά στη δημιουργία πληροφορίας. Αυτή η μετάβαση έγινε εφικτή με την εμφάνιση εφαρμογών που επιτρέπουν τη δημιουργία περιεχομένου στο Διαδίκτυο, χωρίς τεχνικές γνώσεις. Με άλλα λόγια, ο όρος χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές που προωθούν τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου, όπως για παράδειγμα οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης,  blogs, τα podcasts, τα wikis κ.α.
Web page - Ιστοσελίδα
Είναι ένα αρχείο που έχει δημιουργηθεί στη γλώσσα HTML και το οποίο μπορεί να αναγνωριστεί από έναν browser, για να εμφανίσει το περιεχόμενο του αρχείου αυτού στην οθόνη του υπολογιστή μας.
Web server
Στην ελληνική γλώσσα μεταφράζεται ως «διακομιστής του Διαδικτύου» και πρόκειται για ένα πρόγραμμα με αποκλειστικό σκοπό την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών και πληροφοριών σε άλλους υπολογιστές.  Ο Web server είναι αυτός που λαμβάνει τα αιτήματα για αναζήτηση πληροφοριών (ιστοσελίδες, αρχεία και άλλες υπηρεσίες) από τους web browsers και που στη συνέχεια τα εκτελεί. Κάθε υπηρεσία, εταιρεία κ.λπ., που έχει δικές της ιστοσελίδες, τις αποθηκεύει σε κάποιο web server, έτσι ώστε να μπορούν να είναι προσβάσιμες από οπουδήποτε στον κόσμο.
Webcam
Πρόκειται για μικρή ψηφιακή κάμερα χαμηλής ανάλυσης, η οποία χρησιμοποιείται πολύ συχνά για αποστολή εικόνων σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα από το Διαδίκτυο ή ακόμα και για τηλεδιάσκεψη. Π.χ. μπορούμε μέσα από το Διαδίκτυο να δούμε φωτογραφίες ενός συγκεκριμένου σημείου ενός αυτοκινητόδρομου σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Συχνά η κάμερα αυτή ονομάζεται και Livecam. Κάποιες κάμερες, εκτός των φωτογραφιών, παρέχουν και τη δυνατότητα κινούμενης εικόνας σε τύπο αρχείου streaming video.
Webmaster
Έτσι λέγεται ο υπεύθυνος των ιστοσελίδων, ο οποίος ασχολείται με τη δημιουργία και τη σωστή λειτουργία των ιστοσελίδων και των συνδέσμων (links ή hyperlinks) ενός συγκεκριμένου χώρου (π.χ. μιας εταιρείας, ενός οργανισμού, ενός Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου, κ.λπ.). Συνήθως στους ιστοχώρους αναγράφεται το e-mail του webmaster, έτσι ώστε να μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του για να του διαβιβάσουμε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε με τη λειτουργία της ιστοσελίδας.
Website
Ο όρος αυτός περιγράφει μια συγκεκριμένη τοποθεσία στο World Wide Web ή εν συντομία WWW, στην οποία έχετε πρόσβαση με τη διαδικτυακή της διεύθυνση URL. Ένα website περιέχει πολλές ιστοσελίδες (βλ. παρακάτω στη σελίδα για περισσότερες πληροφορίες).
Widget
Μικρά κομμάτια κώδικα που μπορούν να ενσωματωθούν σε ιστοσελίδες και να προσφέρουν λειτουργικές εφαρμογές.  Χρησιμοποιούνται ευρέως σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και blogs, όπου προσφέρουν εφαρμογές παιχνιδιών, ανάρτησης σχολίων, κ.α.
Wi-Fi
Η λέξη προέρχεται από τον αγγλικό όρο Wireless Fidelity (σε ελεύθερη μετάφραση «ασύρματη πιστότητα»). Πρόκειται για τεχνολογία που επιτρέπει την ασύρματη επικοινωνία μέσω της χρήσης ραδιοκυμάτων. H τεχνολογία Wi-Fi χρησιμοποιείται κατά κόρον στις ασύρματες συνδέσεις με το Διαδίκτυο μέσω φορητών υπολογιστών (laptop) ή άλλων φορητών συσκευών.
Wikipedia - Βικιπαίδεια
Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, η οποία δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2001 από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Wikimedia. Σήμερα η  Wikipedia περιλαμβάνει πάνω από 8,2 εκατομμύρια άρθρα σε 253 γλώσσες. Η διαφορά της από τις συμβατικές εγκυκλοπαίδειες έγκειται στο γεγονός ότι το περιεχόμενό της εμπλουτίζεται συνεχώς από εθελοντές. Επιπλέον, στη συγγραφή των άρθρων μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε χρήστης το επιθυμεί.
Wiki
Wikis χαρακτηρίζονται οι ιστοσελίδες, των οποίων το περιεχόμενο διαμορφώνεται συλλογικά από πολλούς χρήστες. Ο κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα, αλλά και να προσθέσει νέα. Η λέξη wiki προέρχεται από τη Χαβανέζικη γλώσσα και σημαίνει «γρήγορα».
WoW - World of Warcraft
Το World of Warcraft είναι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι που ανήκει στην κατηγορία των MMORPG. Είναι το παιχνίδι με τους περισσότερους συνδρομητές στην κατηγορία αυτή. Οι παίκτες χειρίζονται ένα χαρακτήρα (avatar) μέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον, όπου μπορεί να αναπτύξουν πληθώρα δραστηριοτήτων, να συμμετάσχουν σε μάχες αλλά και να επικοινωνήσουν με άλλους παίκτες.
Worm - Σκουλήκι
Πρόκειται για ένα είδος ιού που έχει ως μοναδικό σκοπό την αλλοίωση των δεδομένων του υπολογιστή μας, προκαλώντας έτσι σοβαρές βλάβες. Βλ. επίσης Virus.
WWW
WWW είναι η σύντμηση του αγγλικού όρου World Wide Web, του Παγκόσμιου Ιστού, στα ελληνικά. Το WWW είναι μέρος του Διαδικτύου. Δημιουργήθηκε το 1989 στο Ελβετικό Ινστιτούτο Ατομικής Φυσικής CERN, από τον Tim Berners-Lee και τον Robert Cailliau. Μέσα από το WWW έχετε πρόσβαση σε εκατομμύρια σελίδες με κείμενο, εικόνα, ήχο, βίντεο, γραφικές απεικονίσεις, κ.λπ. Οι σελίδες αυτές λέγονται ιστοσελίδες και δημιουργούνται με τη βοήθεια της γλώσσας HTML.