ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Το αλφαβητάρι του διαδικτύου
A B C D E F G H I J L M N O P R S T U V W Y Z
Tab - Καρτέλα
Στους σύγχρονους web browsers υπάρχει η δυνατότητα πλοήγησης μέσω tabs (καρτελών), που διευκολύνουν το σερφάρισμα, καθώς μπορεί κανείς να βλέπει ταυτόχρονα πολλές ιστοσελίδες, μέσα σε ένα παράθυρο browser.
Tag - Ετικέτα
Σημαίνει ετικέτα ή δείκτης και χρησιμοποιείται για τη συγγραφή κώδικα στη γλώσσα προγραμματισμού HTML. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται και για τη μορφοποίηση γραμματοσειρών, την αλλαγή χρωμάτων σε κάποιο κείμενο, τον ορισμό συνδέσμου από εικόνα ή κείμενο προς άλλο ιστοχώρο και, γενικότερα, για να οριστεί ο τρόπος με τον οποίο το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας θα εμφανίζεται στην οθόνη μας. Τα tags περιγράφονται ανάμεσα στους χαρακτήρες <> και </>. Έτσι π.χ. το tag: <b> Καλησπέρα </b> καθορίζει ότι η λέξη «Καλησπέρα» θα εμφανισθεί με έντονη γραφή. Ακόμη tags είναι οι ετικέτες (λέξεις κλειδιά) που προσδιορίζουν το περιεχόμενο μιας πληροφορίας στο Διαδίκτυο και οι οποίες διευκολύνουν την κατηγοριοποίηση των δεδομένων.
Tag Image File Format (.TIF)
Πρόκειται για ένα πολύ διαδεδομένο τύπο αρχείου για την αποθήκευση εικόνων. Τα αρχεία αυτού του τύπου έχουν κατάληξη .tif και μπορούν να είναι οποιασδήποτε ανάλυσης, ασπρόμαυρα, σε αποχρώσεις του γκρίζου ή έγχρωμα.
Task manager
Πρόγραμμα το οποίο μας ενημερώνει για τις εφαρμογές και τις διεργασίες που τρέχουν μια δεδομένη στιγμή στον υπολογιστή, καθώς και για την απόδοσή του. Μέσω του task manager μπορεί κανείς να τερματίζει εφαρμογές και διεργασίες. Στα Windows ο task manager ανοίγει με το ταυτόχρονο πάτημα των πλήκτρων «alt», «ctrl» και «delete».
Terms and conditions
Κείμενο που υπάρχει στις περισσότερες έγκυρες ιστοσελίδες και σας ενημερώνει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας απέναντι στην ιστοσελίδα, αλλά και την πολιτική των διαχειριστών της σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα, τα πνευματικά δικαιώματα κ.α. Συχνά πριν χρησιμοποιήσετε κάποια υπηρεσία στο Διαδίκτυο σας ζητείται να επιβεβαιώσετε ότι έχετε διαβάσει και αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Thread - Θέμα
Στα φόρουμ που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, οι συζητήσεις οργανώνονται σε επιμέρους θέματα. Κάθε συζήτηση που ξεκινά με συγκεκριμένη θεματική ονομάζεται thread, ενώ η κάθε δημοσίευση στο εκάστοτε thread ονομάζεται post. Βλ. επίσης Forum
TLS protocol
Σημαίνει «Transport Layer Security». Πρόκειται για πρωτόκολλο που τείνει να αντικαταστήσει το SSL για την ασφάλεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Βλ. επίσης SSL.
Top Level Domain
Βλ. Domain
Trojan horse - Δούρειος ίππος
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο, εάν και φαίνεται να λειτουργεί με νόμιμο τρόπο, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον υπολογιστή μας. Λέγεται έτσι, γιατί μπορεί να εισέλθει στον υπολογιστή μας μέσω λειτουργιών που θεωρούνται αβλαβείς, όπως μέσω ενός παιχνιδιού ή ακόμα μέσω ενός προγράμματος anti-virus. Κατά κανόνα, ένας δούρειος ίππος δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί, όπως συχνά συμβαίνει με τους ιούς.