ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Το αλφαβητάρι του διαδικτύου
A B C D E F G H I J L M N O P R S T U V W Y Z
Video on demand
Οι υπηρεσίες video on demand καθιστούν τον υπολογιστή ένα διαδραστικό τηλεοπτικό δέκτη, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε το βίντεο που επιθυμούμε και να το δούμε οποιαδήποτε στιγμή, άμεσα, σε streaming video, ή να το κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας.
Virtual reality - Εικονική πραγματικότητα
Ο όρος «virtual reality» περιγράφει έναν κόσμο που έχει δημιουργηθεί με τους υπολογιστές και που, στην πραγματικότητα, δεν είναι υπαρκτός, όμως δημιουργεί την ψευδαίσθηση του τρισδιάστατου χώρου, στον οποίο με ειδικά εργαλεία μπορούμε εικονικά να κινηθούμε. Παραδείγματος χάρη, με την βοήθεια ειδικών γυαλιών μπορούμε να αποκτήσουμε την ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε μέσα στον εικονικό τρισδιάστατο χώρο, με την βοήθεια ενός ειδικού γαντιού που συνδέεται με τον υπολογιστή μας, μπορούμε να αναμεταδώσουμε αληθινές μας κινήσεις, όπως για παράδειγμα, να μετακινήσουμε αντικείμενα του εικονικού κόσμου με το χέρι μας. Σκηνές εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται ευρέως στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Εκεί οι παίκτες αποκτούν τον «εικονικό εαυτό τους», το λεγόμενο «avatar», με το οποίο επικοινωνούν με τους άλλους παίκτες-avatars και με το οποίο μπορούν να κινηθούν μέσα στο παιχνίδι.
Virus - Ιός
Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να «εισβάλλει» στον υπολογιστή μας και να δημιουργεί ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως αδυναμία έναρξης του υπολογιστή μας, προβληματική λειτουργία των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε ή ξαφνική εμφάνιση διαφόρων χαρακτήρων και αριθμών στην οθόνη μας. Ένας ιός μπορεί, όμως, να προκαλέσει και σοβαρές ή ανεπανόρθωτες βλάβες (όπως την καταστροφή των αρχείων μας από το σκληρό δίσκο).
Vishing
Εκδοχή του phishing, στην οποία για να πειστεί ευκολότερα το θύμα, του δίνεται τηλεφωνικός αριθμός εξυπηρέτησης ή του ζητείται το δικό του τηλέφωνο, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του οι υποτιθέμενοι εκπρόσωποι της εταιρείας. Η πρακτική αυτή στηρίζεται στις τεχνολογίες VoIP που προσφέρει το Διαδίκτυο (βλ. παρακάτω στη σελίδα για περισσότερες πληροφορίες).
Vlog
Σύντμηση των όρων video και blog. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ιστολόγιο που περιλαμβάνει και αρχεία βίντεο τα οποία πλαισιώνονται και από άλλου είδους σχετικές πληροφορίες, όπως συνδέσμους, φωτογραφίες, κείμενα, κ.λπ.
VoIP
Συντομογραφία του όρου Voice over IP που σημαίνει τηλεφωνία μέσω Διαδικτύου. Στη σημερινή εποχή υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιεί κανείς τηλεφωνικές κλήσεις από υπολογιστή προς υπολογιστή χωρίς να γίνεται χρήση του δικτύου του συμβατικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Υπάρχουν στο εμπόριο αρκετά προγράμματα αλλά και πάροχοι που προσφέρουν υπηρεσίες VoIP σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από αυτές της συμβατικής τηλεφωνίας.