Πρόκειται για σύντμηση του αγγλικού όρου «Random Access Memory», που μεταφράζεται στα ελληνικά ως «Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης». Πρόκειται για ειδικό χώρο προσωρινής αποθήκευσης στον υπολογιστή μας, στον οποίο μπορούν να φορτωθούν δεδομένα και ο οποίος παρέχει άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε αυτά. Τα περισσότερα προγράμματα χρησιμοποιούν τη RAM για να αποθηκεύσουν εκεί προσωρινά τα αρχεία που επεξεργάζονται, για να έχουν γρηγορότερη πρόσβαση. Σε αντίθεση με τα δεδομένα που βρίσκονται στον σκληρό μας δίσκο, τα δεδομένα που έχουν τοποθετηθεί στην RAM διαγράφονται όταν κλείσουμε τον υπολογιστή μας.
Είδος ηλεκτρονικής απάτης: μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το θύμα λαμβάνει μήνυμα μʼ ένα συνημμένο αρχείο ή πρόγραμμα. Μόλις το ανοίξει αρχίζει διαδικασία κρυπτογράφησης των αρχείων που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή του. Το θύμα δεν μπορεί να ανοίξει κανένα αρχείο, εκτός από το μήνυμα που του άφησαν οι απατεώνες και στο οποίο του εξηγούν ότι μόνο αφού πληρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό θα του αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης. Πρόκειται ουσιαστικά για απαγωγή των αρχείων μας, για την ανάκτηση των οποίων πρέπει να καταβάλουμε λύτρα!
Τύπος συμπίεσης αρχείων, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται μείωση του όγκου που καταλαμβάνουν τα ψηφιακά δεδομένα στη μνήμη του υπολογιστή διευκολύνοντας ταυτόχρονα τη μετάδοσή τους μέσω δικτύων. Η συμπίεση γίνεται μέσω του ειδικού προγράμματος WinRar. Βλ. επίσης
Compression.
Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε την ένδειξη «Re:» στο πεδίο «Θέμα» (Subject) του
e-mail. Η ένδειξη αυτή είναι συντομογραφία της λέξης reply (απάντηση στα ελληνικά) και φανερώνει ότι το μήνυμα αποτελεί απάντηση σε μήνυμα που έχει προηγουμένως στείλει ο παραλήπτης.
Ο όρος αυτός βρίσκεται στο μενού πλοήγησης του φυλλομετρητή Διαδικτύου που έχουμε, τον λεγόμενο
Browser. Συνήθως εμφανίζεται ως εικονίδιο. Κάθε φορά που κάνουμε κλικ επάνω σε αυτό, ο browser «φορτώνει» την ιστοσελίδα από την αρχή στον υπολογιστή μας. Εάν έχουμε ήδη επισκεφθεί μια ιστοσελίδα, τότε σε μια νέα επίσκεψη της ίδιας σελίδας, ο υπολογιστής θα φορτώσει τη σελίδα αυτή από τον προσωρινό χώρο αποθήκευσης που βρίσκεται τοπικά στο μηχάνημά μας (το λεγόμενο
cache) και δε θα συνδεθεί με το Διαδίκτυο. Εάν η ιστοσελίδα έχει αλλάξει από την προηγούμενη επίσκεψή μας, θα μπορέσουμε να δούμε τις αλλαγές μόνο αφού πατήσουμε το εικονίδιο «Refresh».
Η λέξη RPG προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Role Playing Game και μεταφράζεται στα ελληνικά ως παιχνίδι ρόλων. Στα παιχνίδια αυτά, ο παίκτης καλείται να ενσαρκώσει ουσιαστικά το ρόλο ενός χαρακτήρα που είναι μέρος μιας υπόθεσης η οποία εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι χαρακτήρες έχουν συνήθως κάποια υπερανεπτυγμένη ικανότητα, όπως, μαγικές δυνάμεις.
Πρόκειται για μια υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να ενημερώνονται για τις αλλαγές και τις ενημερώσεις στις ιστοσελίδες που τους ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, στους ειδησεογραφικούς ιστοχώρους μπορεί όποιος το επιθυμεί να λαμβάνει στον υπολογιστή του ειδοποιήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθεί την ιστοσελίδα.