Η ένδειξη «unauthorized access» εμφανίζεται στην οθόνη μας όταν προσπαθούμε να συνδεθούμε σε κάποια ιστοσελίδα που είναι προσβάσιμη μόνο από μια συγκεκριμένη ομάδα χρηστών, στην οποία εμείς δεν ανήκουμε.
Σημαίνει ενημέρωση των δεδομένων στην τελευταία τους μορφή / κατάσταση. Για παράδειγμα, εάν γράφουμε κάποιο κείμενο στο Word, η εντολή «Save» θα ενημερώσει το αποθηκευμένο αρχείο, έτσι ώστε να περιέχει όλα τα δεδομένα που έχουμε γράψει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Σε μια βάση δεδομένων η εντολή «Update» μπορεί να σημαίνει προσθήκη, διαγραφή ή μετατροπή κάποιων καταχωρήσεων. Επίσης, πολλά λογισμικά προγράμματα διαθέτουν κατά καιρούς «Updates», δηλαδή αναβαθμίσεις, που ενημερώνουν το λογισμικό και που, τις περισσότερες φορές, λύνουν προβλήματα παλαιότερων εκδόσεων ή προσθέτουν καινούριες λειτουργίες.
Με τον όρο upload (στα ελληνικά «ανεβάζω») υποδηλώνεται η αποστολή δεδομένων από τον υπολογιστή μας σε έναν άλλο υπολογιστή ή στο (Δια)δίκτυο, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση στα δεδομένα αυτά από άλλους χρήστες. Είναι το αντίθετο του όρου «download».
Είναι η σύντμηση του αγγλικού όρου «Uniform Resource Locator» και μπορεί να μεταφραστεί στα ελληνικά ως μονοσήμαντος εντοπιστής πηγής, ένα μονοσήμαντο σημείο αποθήκευσης δεδομένων. Με τον όρο περιγράφεται μια διαδικτυακή διεύθυνση, με την οποία μεταφέρεστε σε κάποιο πολύ συγκεκριμένο (μονοσήμαντο) ιστοχώρο στο Διαδίκτυο. Κάθε URL υπάρχει μία και μόνο φορά στον κόσμο. Π.χ. το URL http://www.saferinternet.gr/Portals/0/docs/card1.pdf περιγράφει:
http://: το πρωτόκολλο με το οποίο θα αποσταλούν τα δεδομένα
www: ότι πρόκειται για τον παγκόσμιο ιστό
saferinternet : το όνομα του ιστοχώρου
gr : σε ποια χώρα βρίσκεται ο ιστοχώρος
Portals/0/docs: τον κατάλογο μέσα στον οποίo βρίσκεται η πληροφορία που ψάχνουμε
card1.pdf : το αρχείο με την πληροφορία, σε μορφή Adobe PDF.
Στον κόσμο των υπολογιστών είναι ο καθένας από εμάς που ασχολείται με κάποιο υπολογιστικό σύστημα ή που σερφάρει στο Διαδίκτυο.
Περιγράφει το περιεχόμενο οποιασδήποτε μορφής που υπάρχει στο Διαδίκτυο και έχει δημιουργηθεί από τους χρήστες και όχι από τους διαχειριστές των ιστοσελίδων που φιλοξενούν το περιεχόμενο αυτό. User generated content χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων τα
blogs, τα
podcasts, τα wikis, καθώς και τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των επισκεπτών σε διάφορες ιστοσελίδες.
Είναι το περιβάλλον επικοινωνίας με τον υπολογιστή μας, δηλαδή όλα τα μενού και τα εικονίδια που βλέπουμε στην οθόνη μας και τα οποία μπορούμε με ειδικές ρυθμίσεις και προγράμματα να χρησιμοποιήσουμε για να επεξεργαστούμε τα δεδομένα του υπολογιστή μας. Πολλές φορές θα ακούσουμε και τον όρο Graphical User Interface ή συνοπτικά GUI (δηλαδή γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας), ο οποίος αναφέρεται στο περιβάλλον επικοινωνίας που χρησιμοποιεί γραφικά ώστε να διευκολύνεται η χρήση.
Κάθε χρήστης του Διαδικτύου έχει ένα προσωπικό όνομα χρήστη, το λεγόμενο «username». Ο χρήστης μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιεί το αληθινό του όνομα ή ένα οποιοδήποτε άλλο που θα επιλέξει. Για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα όνομα χρήστη και ένας κωδικός πρόσβασης (
password). Ακόμα και αν είμαστε συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, είναι δυνατό να χρειαστεί να ξαναδώσουμε το username μας, όταν θέλουμε να λάβουμε μέρος σε κάποιο φόρουμ ή σε κάποιο χώρο ανοιχτής συνομιλίας. Σε τέτοια περίπτωση μπορούμε συνήθως να επιλέξουμε ένα νέο όνομα χρήστη, ή ένα παρατσούκλι.