ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Το αλφαβητάρι του διαδικτύου
A B C D E F G H I J L M N O P R S T U V W Y Z
P2P
P2P ή «peer to peer» σημαίνει ότι δύο υπολογιστές επικοινωνούν μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει κάποιος server που να αναλαμβάνει τη μεταξύ τους επικοινωνία, αλλά έχοντας μεταξύ τους άμεση σύνδεση. Για να γίνει αυτό πρέπει οι δύο υπολογιστές να έχουν το ίδιο λογισμικό, μέσω του οποίου να επικοινωνούν. Έτσι π.χ. μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά μηνύματα ή να γίνει ανταλλαγή πληροφοριών από τον έναν υπολογιστή απευθείας στον άλλον.
Password - Κωδικός πρόσβασης
Ο κωδικός πρόσβασης μαζί με το όνομα χρήστη (username) αποτελεί την ταυτότητά μας, μέσω της οποίας αποκτούμε εξουσιοδότηση σε κάποια υπηρεσία ή πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Είναι πολύ βασικό να επιλέγουμε κωδικούς που είναι δύσκολο να τους μαντέψει κάποιος άγνωστος (έτσι π.χ. δεν συνιστούμε ως κωδικούς ημερομηνίες γενεθλίων και ονόματα οικείων). Επίσης, δεν πρέπει να δίνουμε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο Διαδίκτυο, καθώς μαζί με το όνομα χρήστη (που συνήθως δεν είναι κρυφό) θα μπορεί να συνδέεται στο Διαδίκτυο με την δική μας ταυτότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Paste – Επικόλληση
Εφόσον έχει προηγηθεί η διαδικασία αποκοπής ή αντιγραφής, μπορούμε να επικολλήσουμε το επιλεγμένο τμήμα που βρίσκεται προσωρινά αποθηκευμένο στο clipboard σε ένα νέο ή ήδη υπάρχον έγγραφο.
Patch - Αναβάθμιση
Στα ελληνικά σημαίνει μπάλωμα, στη γλώσσα των υπολογιστών όμως, patch είναι ένα μικρό κομμάτι λογισμικού που έχει σχεδιαστεί, ώστε να διορθώσει προβλήματα στη λειτουργία ενός προγράμματος ή να βελτιώσει κάποια στοιχεία του.
PDF
Σύντομη περιγραφή του όρου «Portable Document Format». Πρόκειται για ένα ειδικό τύπο αρχείου, που έχει δημιουργηθεί από την εταιρεία Adobe Systems και χρησιμοποιείται ευρέως στο Διαδίκτυο για την προβολή αρχείων κειμένου. Τα αρχεία μπορούν να διαβαστούν στο ειδικό περιβάλλον Acrobat Reader, το οποίο παρέχεται δωρεάν και μπορούμε να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας. Συνήθως, όταν σε μια ιστοσελίδα υπάρχουν αρχεία .PDF, υπάρχει και ειδική ένδειξη για το πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε τον Acrobat Reader.
Phishing
Το phishing είναι η πρακτική της παραπλάνησης ενός χρήστη κάνοντάς τον να δώσει προσωπικές του πληροφορίες σε μια ψεύτικη φόρμα στο Διαδίκτυο. Μια τέτοιου είδους δραστηριότητα θα επιτρέψει σε έναν cracker να κλέψει ή να πλαστογραφήσει τα στοιχεία του θύματος ή/και να κερδίσει παράνομη πρόσβαση στα δεδομένα του/της, όπως προσωπικούς λογαριασμούς, συνδρομές, e-mail, κωδικούς PIN, κωδικούς TAN, κ.λπ.
Pharming
Το pharming είναι μια μορφή απάτης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (domain name), που έχει ως αποτέλεσμα να πιστεύουν οι χρήστες ότι βρίσκονται σε μια γνήσια ιστοσελίδα με το σωστό URL. Ωστόσο, στην πραγματικότητα έχουν παραπεμφθεί σε μια ψεύτικη. Οι απατεώνες καταφέρνουν να εκτρέψουν τη ροή των επισκεπτών σε άλλο ιστοχώρο, όπου τα στοιχεία των συναλλαγών που καταχωρούνται χρησιμοποιούνται για την οικονομική εξαπάτηση των επισκεπτών.
PHP
Πρόκειται για γλώσσα προγραμματισμού, με την οποία μπορούν να υλοποιηθούν αρκετά πολύπλοκες διαδικτυακές εφαρμογές. Επειδή είναι public domain software, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τόσο σε πανεπιστημιακά όσο και σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Οι ιστοσελίδες που έχουν υλοποιηθεί με τη γλώσσα PHP έχουν την κατάληξη .php.
Ping
Πρόκειται για τη σύντμηση του όρου «Packet InterNet Groper» και είναι ένα πρόγραμμα που προσδιορίζει εάν υπάρχει σύνδεση ενός υπολογιστή με το δίκτυο. Για αυτό το σκοπό, το Ping στέλνει ένα «πακέτο δεδομένων» στον υπολογιστή που θα ελεγχθεί εάν είναι σε σύνδεση. Το πακέτο αποστέλλεται αυτόματα πίσω, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να δούμε εάν μπόρεσε να βρει τον υπολογιστή αυτό και πόσο χρόνο χρειάστηκε.
Plug-in
Πρόκειται για πρόσθετες εφαρμογές προγραμμάτων, οι οποίες, αφού εγκατασταθούν δίνουν πρόσθετη λειτουργικότητα στα προγράμματα αυτά. Έτσι π.χ. μπορούμε να έχουμε ένα plug-in για το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας Photoshop, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε πολλά διαφορετικά φίλτρα επάνω στην εικόνα αυτή, εκτός αυτών που παρέχει το βασικό περιβάλλον του προγράμματος. Στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούνται πολλά plug-ins, που μας επιτρέπουν να δούμε εικόνες, βίντεο, ήχο κ.α., μέσα από τις ιστοσελίδες. Χωρίς τα plug-ins αυτά, θα μπορούσαμε να βλέπουμε μόνο τις ιστοσελίδες που έχουν υλοποιηθεί στη γλώσσα HTML ή τις φωτογραφίες της μορφής .jpg ή .gif.
Podcast
Podcast ονομάζεται ένα αρχείο που περιλαμβάνει μια ηχογράφηση ή μια σειρά ηχογραφήσεων που εντάσσονται στην ίδια θεματική. Το podcast μπορεί κανείς να το ακούσει όποια στιγμή θέλει μέσω κάποιας ιστοσελίδας ή μπορεί να γραφτεί συνδρομητής σε μια σειρά ηχογραφήσεων και να ενημερώνεται αυτόματα για κάθε νέα προσθήκη στο podcast που παρακολουθεί.
Portal - Πύλη
Οι δικτυακές πύλες είναι εικονικοί τόποι που παρέχουν πλειάδα πληροφοριών συγκεντρωμένων κάτω από μια κοινή διαδικτυακή διεύθυνση. Τα portals παρέχουν επίσης πολλές υπηρεσίες στους επισκέπτες τους, όπως δωρεάν υπηρεσίες e-mail, newsletter, μηχανή αναζήτησης, φόρουμ κ.α.
POS
Είναι μια συντομογραφία που χρησιμοποιούν τα παιδιά και οι νέοι στα chat rooms και στα προγράμματα άμεσων μηνυμάτων. Προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Parent Over Shoulder που σημαίνει στα ελληνικά «Γονέας πάνω από τον ώμο μου». Γράφοντας pos, λοιπόν, οι νέοι προειδοποιούν τους συνομιλητές τους ότι οι γονείς είναι κοντά και μπορεί να παρακολουθούν τη συζήτηση.
Post
Ένα post είναι μια δημοσίευση κάποιου χρήστη σε ομάδες συζητήσεων, φόρουμ, blogs και άλλες ιστοσελίδες που επιτρέπουν τη συμμετοχή των επισκεπτών. Σε ένα φόρουμ για παράδειγμα, post λέγεται η κάθε καταχώρηση που δημοσιεύεται σε κάποιο συγκεκριμένο thread (θέμα).
Pretty Good Privacy (PGP)
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που χρησιμοποιείται διεθνώς και το οποίο κωδικοποιεί τα προσωπικά δεδομένα με ειδικά κλειδιά, έτσι ώστε να μπορούν να μεταφερθούν μέσω δικτύων με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Privacy policy - Πολιτική απορρήτου
Πρόκειται για κείμενο στο οποίο μια εταιρεία δηλώνει με ποιο τρόπο χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που καταχωρούνται στην ιστοσελίδα της. Επίσης αναφέρει πως διαχειρίζεται τα δεδομένα των επισκεπτών της, για παράδειγμα αν τα δεδομένα μεταφέρονται σε μητρική ή θυγατρική εταιρεία ή αν δίνονται με αντίτιμο σε τρίτους.
Private Message (P.M.)
Στα δωμάτια συζητήσεων (chat rooms) όλοι οι χρήστες συνομιλούν χρησιμοποιώντας μια κοινή πλατφόρμα και έτσι όλοι οι χρήστες μπορούν να διαβάσουν αυτά που δημοσιεύονται. Αν κάποιος χρήστης θέλει να μιλήσει προσωπικά με κάποιο άλλο άτομο, τότε του αποστέλλει private message και ανοίγει συνομιλία κρυφή από τους υπόλοιπους χρήστες.
Profile - Προφίλ
Στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους εικονικό χώρο, στον οποίο παραθέτουν στοιχεία για τον εαυτό τους, τα ενδιαφέροντά τους, να αναρτούν φωτογραφίες τους κ.α. και ο οποίος ονομάζεται προφίλ ή στην αγγλική γλώσσα profile. Στα δημόσια προσβάσιμα προφίλ, δεν θα πρέπει οι ανήλικοι να δίνουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό τους στο φυσικό κόσμο.
Provider - ΠάροχοςProxy server
Σημαίνει διακομιστής διαμεσολάβησης και πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο παρεμβάλλεται μεταξύ ενός διακομιστή (server) και ενός εξυπηρετητή (client). Στον proxy server αποθηκεύονται ιστοσελίδες που έχουμε επισκεφθεί στο παρελθόν. Έτσι εάν θελήσουμε π.χ. να ξαναδούμε σελίδες με δρομολόγια πλοίων κάποιας συγκεκριμένης πλοιοκτήτριας εταιρείας, μπορούμε πολύ πιο γρήγορα να τις φορτώσουμε στην οθόνη μας μέσω του proxy server, χωρίς να χρειαστεί να συνδεθούμε ξανά με τον server της εταιρείας.
Public Domain Software (PD Software)
Πρόκειται για λογισμικό που έχει με σαφείς διαδικασίες απαλλαχθεί από κάθε είδους πνευματικά δικαιώματα και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να αντιγραφεί ή να τροποποιηθεί χωρίς περιορισμούς.