ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Το αλφαβητάρι του διαδικτύου
A B C D E F G H I J L M N O P R S T U V W Y Z
Navigation buttons - Κουμπιά πλοήγησης
Είναι τα κουμπιά που υπάρχουν στο επάνω τμήμα του browser μας και με τα οποία μπορούμε να πλοηγηθούμε στο Διαδίκτυο. Έτσι π.χ. τα κουμπιά «Back» και «Forward» μας επιτρέπουν να μετακινηθούμε μεταξύ των ιστοσελίδων που έχουμε επισκεφθεί, το κουμπί «Print» να εκτυπώσουμε τη σελίδα που βλέπουμε στον υπολογιστή μας, κ.λπ.
Netiquette (Network Etiquette)
Σημαίνει σωστή συμπεριφορά στο Διαδίκτυο και πρόκειται για μια σειρά κανόνων συμπεριφοράς, που θα πρέπει να ακολουθούνται στις επαφές με άλλους χρήστες στο Διαδίκτυο. Έτσι π.χ. δεν είναι σωστό να γράφουμε με κεφαλαία γράμματα όταν στέλνουμε e-mail ή όταν συνομιλούμε σε κάποιο chat, γιατί ισοδυναμούν με φωνές.
Network - Δίκτυο
Πρόκειται για υπολογιστές και περιφερειακά, συνδεδεμένα μεταξύ τους, είτε με καλώδια, είτε ασύρματα με σκοπό την ανταλλαγή ψηφιακών δεδομένων. Το Διαδίκτυο είναι ένα «network» που αποτελείται από πολλά μεγάλα ή μικρότερα (υπο-)δίκτυα σε όλο τον κόσμο.
Newbies
Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζονται στην αγγλική γλώσσα τα άτομα που είναι νέοι στη χρήση του Διαδικτύου και των online παιχνιδιών.
Newsgroup
Πρόκειται για ομάδα συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων, που επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα (π.χ. κάποιος καλλιτέχνης, κάποιο βιβλίο, κ.λπ.). Κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να στείλει την άποψή του, η οποία δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο και μπορεί να διαβαστεί και να σχολιαστεί από όλη την υπόλοιπη ομάδα.
Newsletter
Πολλές εταιρείες και οργανισμοί αποστέλλουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα ενημερωτικό φυλλάδιο στη λίστα αποδεκτών τους, στο οποίο συμπεριλαμβάνουν όλα τα νέα τους, μελλοντικές εκδηλώσεις γύρω από συγκεκριμένες θεματικές, κ.λπ. Η εγγραφή σε ένα newsletter γίνεται με την αποστολή της ηλεκτρονικής μας διεύθυνσης στον πάροχο της υπηρεσίας. Πριν στείλουμε τη διεύθυνσή μας, είναι καλό να διαβάζουμε τους όρους προστασίας προσωπικών δεδομένων και να σιγουρευόμαστε ότι η ηλεκτρονική μας διεύθυνση δε θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό, ούτε θα δοθεί σε κάποια άλλη εταιρεία ή οργανισμό χωρίς να το γνωρίζουμε. Επίσης, οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε, μπορούμε να ζητήσουμε να διαγραφεί η διεύθυνσή μας από τη λίστα παραληπτών.
Nickname - Παρατσούκλι
Στο Διαδίκτυο και ιδιαίτερα στους χώρους ανοιχτής επικοινωνίας chat, οι περισσότεροι χρήστες δεν δηλώνουν το αληθινό τους όνομα αλλά επιλέγουν ένα παρατσούκλι, με το οποίο οι άλλοι μπορούν να τους αναγνωρίσουν. Έτσι μπορούν ανώνυμα να σερφάρουν στο Διαδίκτυο.
Nigerian scam (419 scam)
Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλεται μήνυμα που ενημερώνει με συγκινησιακά φορτισμένο τόνο τον παραλήπτη ότι μπορεί να βοηθήσει στη διεκπεραίωση κάποιας συναλλαγής. Ως αποτέλεσμα της βοήθειάς του, ο παραλήπτης θα έχει προμήθεια σημαντικό ποσοστό του ποσού που θα καταφέρει να μετακινήσει ο αποστολέας του μηνύματος. Οι συναλλαγές που εμφανίζονται συχνότερα είναι: η διεκδίκηση ανύπαρκτων κληρονομιών, η αποδέσμευση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, η παραλαβή και αποθήκευση των χρημάτων του αποστολέα σε ασφαλές μέρος και η επένδυση των χρημάτων αυτών στη χώρα του θύματος. Η συντριπτική πλειοψηφία των μηνυμάτων προέρχεται από τη Νιγηρία. Για το λόγο αυτό η πρακτική αυτή αποκαλείται νιγηριανό scam αλλά και απάτη 419 από το άρθρο του ποινικού κώδικα της χώρας, που αφορά στις οικονομικές απάτες.
Notebook
Είναι ένας φορητός υπολογιστής ιδιαίτερα λεπτός, μικρός (μέγεθος Α4 ή και μικρότερο) και ελαφρύς, έτσι ώστε να μπορεί να μεταφερθεί χωρίς δυσκολία.