ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Home >> Έφηβοι >> Εκπαίδευση και διασκέδαση
Χρήσιμα links
Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας (Ε.Β.Ε.)
Αναπτύσσει και διατηρεί την εθνική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει υλικό που παράγεται στην Ελλάδα καθώς και υλικό που παράγεται στο εξωτερικό, αλλά συνδέεται ή έχει συνάφεια με τους ανθρώπους, τη χώρα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Ελλάδας σε οποιαδήποτε γλώσσα και μορφή και αν βρίσκεται. Αξίζει να δείτε την ψηφιακή συλλογή εφημερίδων που περιλαμβάνει έντυπα από το 1917!

Σπουδαστήριο του Νέου Ελληνισμού (Σ.Ν.Ε.)
H ηλεκτρονική έκδοση του Σ.N.E. περιλαμβάνει ευρύ πολιτισμικό υλικό στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη: Ανθολόγιο κειμένων από την Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, Ανθολόγιο Αναγνώσεων (σε μορφή αρχείων mp3), Ανθολόγιο Μαρτυριών και Ανθολόγιο Παιδικής Παράδοσης, ένα Χρονολόγιο (1801-1981), Έργα Αναφοράς και χρήσιμες διαδικτυακές συνδέσεις.

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη»
Δημιουργήθηκε από το Σύλλογο «Φίλοι της Μουσικής». Σκοπός της είναι να προσφέρει επιστημονική πληροφόρηση στο χώρο της μουσικής. Το υλικό της βιβλιοθήκης επικεντρώνεται στη Δυτική Μουσική, ενώ σχετικά με την Ελληνική Μουσική καλύπτει την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και τη λόγια μουσική. Περιλαμβάνει εκτενές αρχείο ελληνικής μουσικής, εργογραφία συνθετών κ.ά. Η συλλογή ολοκληρώνεται με υλικό γύρω από τις μουσικές παραδοσιακών πολιτισμών ανά τον κόσμο, και τη μουσική τζαζ.

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.)
Το Ε.ΚΕ.ΒΙ. βοηθά τους μαθητές να εξοικειωθούν και να μάθουν να χρησιμοποιούν τις σχολικές βιβλιοθήκες με τη βοήθεια θεματικών φακέλων σε ψηφιακή μορφή. Οι μαθητές ανακαλύπτουν έναν κρυμμένο κόσμο γνώσεων μέσα από ομαδικές δραστηριότητες και εργασίες για θέματα που τους ενδιαφέρουν. Τα θέματα αντιμετωπίζονται από πολλές και διαφορετικές σκοπιές και επιχειρείται η ένταξή τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους θεματικούς κύκλους: επιστήμη, τέχνη, ιστορία, κοινωνιολογία, πολιτισμός κ.ά.

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Κ.Ε.Γ.)
Το Κ.Ε.Γ. λειτουργεί ως συντονιστικό, συμβουλευτικό και επιτελικό όργανο του Υπουργείου Παιδείας σε θέματα γλωσσικής αγωγής και πολιτικής. Αποτελεί κόμβο πληροφοριών σε θέματα γλώσσας και συντονιστικό όργανο ανάμεσα σε φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού που ασχολούνται με θέματα της ελληνικής γλώσσας. Αξίζει να επισκεφθείτε τα λεξικά και τον κόμβο για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών.

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Ι.Μ.Ε.)
Σκοπός του Ι.Μ.Ε. είναι να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και την ελληνική παράδοση, να κάνει συνειδητή την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού και να προβάλει τη συμβολή του στην εξέλιξη του πολιτισμού, έτσι ώστε το παρελθόν να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος και να εμπνευστεί και πάλι η σύγχρονη σκέψη από το ελληνικό πνεύμα.

Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού (Ε.Μ.Ε.)
Είναι ένα ηλεκτρονικό έργο με αντικείμενο τη συλλογή, καταγραφή, τεκμηρίωση, παρουσίαση και προβολή των ιστορικών δεδομένων της παρουσίας του ελληνικού πολιτισμικού στοιχείου σε όλη τη χωροχρονική του εξέλιξη. Η Ε.Μ.Ε. περιλαμβάνει κυρίως λήμματα από περιοχές που βρίσκονται εκτός των συνόρων του ελληνικού κράτους. Τα υπό εξέταση θέματα δεν αντιμετωπίζονται αποκομμένα από το πλαίσιο στο οποίο διαμορφώθηκαν, αλλά σε σχέση με την ιστορία της εκάστοτε γεωγραφικής περιοχής και τις μη ελληνικές πολιτισμικές παραδόσεις.

Παιδαγωγικό παιχνίδι του Ι.Μ.Ε.
Θεόδωρος: Στα βήματα ενός μοναχού του 10ου αιώνα στο Βυζάντιο. Μέσα από τη φανταστική ιστορία του Θεόδωρου, που ολοκληρώνεται σε 22 επεισόδια, περιηγούμαστε στο Βυζάντιο του 10ου αιώνα. Πηγή έμπνευσης αποτελούν αυτοβιογραφικά βυζαντινά κείμενα και άλλες λογοτεχνικές πηγές. Μέσα από τη γλαφυρή αφήγηση, το πλούσιο οπτικό υλικό, τα επεξηγηματικά κείμενα και τα παιχνίδια μαθαίνουμε πώς ζούσαν οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη και τον ελλαδικό χώρο το 10ο αιώνα.

Ιντερνετοδάσος
Το Συμβούλιο της Ευρώπης δημιούργησε το «Wild Web Woods», ένα online παιχνίδι με σκοπό να διδάξει στα παιδιά βασικές γνώσεις για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου με διασκεδαστικό και φιλικό τρόπο μέσα σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον. Το παιχνίδι απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών ενώ υπάρχει διαθέσιμη έκδοση και στα Ελληνικά.

ΙΜΕάκια
Ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σχεδιασμένη για τα παιδιά. Τα «ΙΜΕάκια» επισκέπτονται συχνά το Πολιτιστικό κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» και ταξιδεύουν στην ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού με όλα τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας. Στην ιστοσελίδα βρίσκουμε πρωτότυπα εκπαιδευτικά παιχνίδια, οπτικοακουστικές περιηγήσεις στα «θέατρα» εικονικής πραγματικότητας, διαδραστικές εκθέσεις, αναπαράσταση ανασκαφών και ταξίδια σε φανταστικές θάλασσες μέσα σε αντίγραφα αρχαίων πλοίων.

ΕΡΤ – Οπτικοαουστικό Αρχείο
To Κέντρο Ψηφιακής Τεκμηρίωσης της ΕΡΤ δημιουργήθηκε με στόχο την αποκατάσταση, την ψηφιοποίηση, την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση και ανάδειξη του ιστορικού οπτικοαουστικού της αρχείου. Μέσα από τον ιστοχώρο μπορούμε να περιηγηθούμε σε ένα πλήθος κατηγοριών ενημερωτικών εκπομπών, θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών έργων και μουσικών προγραμμάτων παραγωγής της ΕΡΤ.

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σχεδίασε αυτήν την  ιστοσελίδα ώστε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, να μάθουμε διασκεδάζοντας για το σεισμό και για τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να πάρουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ) - Students
Δικτυακή πύλη των μαθητών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Οι μαθητές μπορούν να βρουν νέα, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εφαρμογές αλλά και ενοποιημένη πρόσβαση στις υπηρεσίες που προσφέρει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων - Οπτικοακουστική Βάση Δεδομένων
Στο πλαίσιο ανάπτυξης πρωτοβουλιών οπτικοακουστικής παιδείας, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (Ι.Ο.Μ.), δημιούργησε Βάση Δεδομένων για την Οπτικοακουστική Αγωγή για παιδιά, νέους και τα ΜΜΕ. Σύμφωνα με το Ι.Ο.Μ., η Βάση Δεδομένων για την Οπτικοακουστική Αγωγή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο και επικαιροποιημένο μητρώο φορέων και επιστημόνων από το χώρο της οπτικοακουστικής επικοινωνίας με αντικείμενο τη δράση και μελέτη της αγωγής και εκπαίδευσης στα μέσα, με μακροπρόθεσμη προοπτική τη δημιουργία μιας πανεθνικής συμμετοχικής κοινότητας για την παιδεία στα μέσα.

Ελεύθερη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Γνώσις»
Η Γνώσις δημιουργήθηκε με στόχο την εξασφάλιση μίας ελεύθερης βάσης πληροφοριών για τον άνθρωπο, για τον κόσμο, για την ιστορία και για τον πολιτισμό. Αναπτύσσεται χάρη στην εθελοντική προσπάθεια των χρηστών της. Όλοι όσοι ασχολούνται με το εγχείρημα, μπορούν να δημιουργήσουν νέα άρθρα ή να βελτιώσουν και διορθώσουν άρθρα που ήδη υπάρχουν.

Live Pedia
Η LivePedia.gr είναι ελληνική ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια. Οποιοσδήποτε μπορεί να την αξιοποιήσει χωρίς κανενός είδους υποχρέωση (αντίτιμο). Είναι συλλογικό έργο, δηλαδή, βασίζεται στους επισκέπτες και τα μέλη της οι οποίοι μπορούν να προσθέσουν νέα, δικά τους λήμματα, ή να επεκτείνουν αυτά που ήδη υπάρχουν.

Βικιπαίδεια
Η Βικιπαίδεια είναι ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέα άρθρα ή να βελτιώσουν και να διορθώσουν εκείνα που ήδη υπάρχουν.

National Geographic - Kids
Η ιστοσελίδα του National Geographic για παιδιά. Πληροφορίες, ενημέρωση για περιβαλλοντικά θέματα, δραστηριότητες, φωτογραφίες από τη χλωρίδα και την πανίδα όλου του κόσμου. Στα αγγλικά.

Ask kids
Μηχανή αναζήτησης που δημιουργήθηκε ειδικά για χρήση της από παιδιά, ώστε να αντλήσουν υλικό και πληροφορίες για θέματα σχετικά με ιστορία, βιογραφίες, επιστήμη, αστρονομία, γεωγραφία, μαθηματικά, τέχνη, αλλά και με πλούσιο λεξικό, δραστηριότητες και παιχνίδια. Στόχος της η εύκολη πρόσβαση σε διαδικτυακό υλικό και η ενημέρωση μέσα από τη διασκέδαση. Οι ιστοσελίδες στις οποίες ανατρέχει η μηχανή αναζήτησης έχουν ελεγχθεί με αυστηρά κριτήρια που αφορούν την ασφάλεια του περιεχομένου τους. Στα αγγλικά.

Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ)
Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για τα θέματα σχετικά με την προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η διαδικτυακή του πύλη δίνει πληροφορίες για θέματα που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία στην Ελλάδα μέσα από θεματικές ενότητες με ενημερωτικό υλικό, καθώς και διαδικτυακές εφαρμογές για την πρόσβαση στο περιεχόμενο, την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων.
 
Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Η ιστοσελίδα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα παρέχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σε ειδικό σύνδεσμο με τίτλο «Μικροί πολίτες» τα παιδιά ενημερώνονται σχετικά με τα
προσωπικά δεδομένα και την προστασία τους.

International Network Against Cyberhate (Διεθνές Δίκτυο Κατά του Διαδικτυακού Μίσους)
Το διεθνές δίκτυο, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, έχει ως στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων στον Κυβερνοχώρο. Στην ιστοσελίδα του μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά τα παράπονά σας. Στα αγγλικά.

Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (PEGI)

Το PEGI (Pan European Game Information) είναι ένα πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας και του περιεχομένου για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια. Κατηγοριοποιεί τα παιχνίδια ως προς την ηλικιακή καταλληλότητα (3+, 7+, 12+, 16+, 18+) και ως προς το περιεχόμενο
(βία, χυδαία γλώσσα, φόβος, σεξ, ναρκωτικά, ρατσισμός, τζόγος).

Πάνελ Νέων