ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Home >> Έφηβοι >> Τεχνικά θέματα
Βλαβερό Λογισμικό
Πρόκειται για λογισμικό / προγράμματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Iούς (viruses)
    Όχι, ο υπολογιστής δεν κολλά ιό αν φτερνιστείς πάνω του... Οι ιοί των υπολογιστών είναι προγράμματα σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να «εισβάλλουν» στον υπολογιστή και να δημιουργούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως για παράδειγμα να μην μπορείς να ανοίξεις τον υπολογιστή. Ένα ιός μπορεί όμως να προκαλέσει και σοβαρές ή ανεπανόρθωτες βλάβες (όπως την καταστροφή των αρχείων από τον σκληρό δίσκο).

  • Σκουλήκια (Worms)
    Σκουλήκια όνομα και πράγμα ! Είναι ουσιαστικά ιοί που αναπαράγονται δημιουργώντας αντίγραφα του εαυτού τους διαμέσου των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ένα σκουλήκι μπορεί να βλάψει ένα δίκτυο και μπορεί να μειώσει κατά πολύ την ταχύτητα της σύνδεσής σου στο Διαδίκτυο καταναλώνοντας όλους τους πόρους του υπολογιστή και να οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο του υπολογιστή.

  • Δούρειοι Ίπποι (Trojan horses)
    Το βλαβερό αυτό λογισμικό εμπνεύστηκε από την Ιλιάδα! Όπως το «ξύλινο άλογο - δώρο» των Ελλήνων προς τους Τρώες που έκρυβε μέσα του πολεμιστές, έτσι και τα «Trojan Horses»εγκαθίστανται μαζί με προγράμματα που, ενώ φαίνεται πως δουλεύουν σωστά και με νόμιμο τρόπο, προκαλούν αρκετές βλάβες. Γενικά οι δούρειοι ίπποι δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν όπως οι ιοί. Ένας δούρειος ίππος μπορεί να δράσει και ως κατάσκοπος, δηλαδή να ξεκινήσει να καταγράφει οτιδήποτε πληκτρολογείς στο πληκτρολόγιό σου. Έτσι θα συλλέξει πληροφορίες κωδικών πρόσβασης, λογαριασμών, και άλλα προσωπικά σου δεδομένα.

  • Spyware
    Προγράμματα που προσκολλούνται κρυφά σε αρχεία που κατεβάζεις από το Διαδίκτυο. Μόλις «κατέβουν», αυτοεγκαθίστανται στον υπολογιστή σου και ξεκινούν την παρακολούθηση της διαδικτυακής σου δραστηριότητας. Οι πληροφορίες που καταγράφουν αποστέλλονται τότε σε τρίτους, που τις περισσότερες φορές είναι εταιρείες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν το δικό σου προφίλ και να ξεκινήσουν να σου στέλνουν διαφημιστικό ή άλλο υλικό ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου. Το spyware μπορεί επίσης να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για τους κωδικούς πρόσβασης ακόμη και τους αριθμούς πιστωτικών καρτών.
To ήξερες;
Το βλαβερό λογισμικό «Trojan Horse» πήρε το όνομά του από τον Δούρειο Ίππο της Τροίας γιατί μπορεί να μπει στον υπολογιστή σας μέσω διαδικασιών που θεωρούνται ακίνδυνες, όπως για παράδειγμα μέσω ενός παιχνιδιού ή μέσω ενός προγράμματος ανίχνευσης ιών και να προκαλέσει μαγάλες ζημιές.

Πάνελ Νέων