ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Home >> Έφηβοι >> Μην πιάνεσαι κορόιδο
Απάτες
Το είχες μυριστεί ότι αυτή θα ήταν η τυχερή σου μέρα. Μια καλή κυρία από τη Νιγηρία θέλει να μοιραστεί μαζί σου την κληρονομιά που της άφησε μια θεία της, η οποία έφυγε πρόσφατα από το μάταιο τούτο κόσμο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κέρδισες και σε κλήρωση που έγινε στην Ισπανία ένα τεράστιο ποσό! Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να συμπληρώσεις μερικά στοιχεία στο Διαδίκτυο και μετά μπορείς να πας να διαλέξεις το κότερο που θα αγοράσεις.

Μόνο που θα πρέπει να σε ενημερώσουμε ότι μαζί με εσένα τα ίδια μηνύματα έλαβαν εκατομμύρια άλλοι χρήστες στον κόσμο. Πρόκειται για μηνύματα – απάτη που σκοπό έχουν να αποσπάσουν χρήματα και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών από τα υποψήφια θύματα και είναι γνωστά ως phishing και scams.

Μια εναλλακτική μορφή απάτης είναι και το Social Networking Phishing. Αντλώντας πληροφορίες και πολλά προσωπικά δεδομένα από τα προφίλ των χρηστών των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, οι απατεώνες στέλνουν εξατομικευμένα μηνύματα. Η επιτυχία της μεθόδου είναι μεγάλη. Σε πρόσφατο πείραμα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α., το 70% όσων έλαβαν εξατομικευμένο παραπλανητικό μήνυμα πάτησε το σύνδεσμο που περιέχετο σε αυτό και συμπλήρωσε τα στοιχεία του στο εικονικό site.

Αν λάβεις ένα τέτοιο μήνυμα:
  • Αν το email χρησιμοποιεί το όνομα κάποιας πραγματικής εταιρείας, ενημέρωσε την εταιρεία για το μήνυμα αυτό, ώστε να μπορέσει άμεσα να ενημερώσει με τη σειρά της τους πελάτες - καταναλωτές της για το απατηλό μήνυμα.

  • Διέγραψε το μήνυμα και σε καμία περίπτωση μην απαντήσεις σε αυτό ή το προωθήσεις.

Πάνελ Νέων