ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Home >> Έφηβοι >> Μπλα μπλα στο Ίντερνετ
Φατσοβιβλίο
Η επικοινωνία στο Διαδίκτυο έχει προχωρήσει με γοργά βήματα, φτάνοντας πολύ πιο πέρα από τα chat room και τα άμεσα μηνύματα … ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας το Facebook, το hi5 και το Twitter!

Aπό τότε, πολλοί από εμάς το πρώτο πράγμα που κάνουμε το πρωί, πριν ακόμα πλύνουμε τα δόντια, είναι να αλλάξουμε «status» για να ενημερώσουμε φίλους και γνωστούς από ποια πλευρά ξυπνήσαμε!. Για όσους δεν γνωρίζουν, σε αυτές τις ιστοσελίδες οι χρήστες δημιουργούν τα εικονικά τους προφίλ και επικοινωνούν με ποικίλους τρόπους με άλλα άτομα που προσθέτουν στη λίστα των «φίλων» τους.

Πέρα από τη δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων, υπάρχουν ομάδες συζητήσεων, παιχνίδια και ένα σωρό εφαρμογές καθώς και δυνατότητα να μοιράζεται κανείς με την παρέα του ένα βίντεο που είδε στο Διαδίκτυο ή ακόμη και ένα ενδιαφέρον άρθρο.

Μαζί με όλα αυτά όμως, οι χρήστες μοιράζονται και προσωπικά τους δεδομένα... ίσως υπερβολικά πολλά. Αν η αντίδρασή σου στην προηγούμενη πρόταση ήταν «Σιγάααα, υπερβολές!», μάθε πως τα προσωπικά δεδομένα σου είναι στην κυριολεξία πολύτιμα, μιας και αυτά πουλάνε οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης σε διαφημιστές για να έχουν έσοδα και να μπορούν να μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Εμ, τι νόμιζες; Ότι οι εταιρίες που σου παρέχουν πρόσβαση σε τέτοιους ιστοχώρους το κάνουν ως αγαθοεργία; Από πού βγάζουν το ψωμάκι τους;!

Επιπλέον, για σκέψου… θα έβγαινες στο προαύλιο του σχολείου σου να φωνάξεις: «Γουστάρω την Αννούλα από το Β3»; και πώς θα σου φαινόταν αν κάποιος καθηγητής σου έβλεπε τις φωτογραφίες από τις κραιπάλες της πενταήμερης; Άσε που άντε να σβήσεις τις φωτογραφίες αυτές από το Διαδίκτυο… και μια ωραία πρωϊα το μελλοντικό αφεντικό σου τις «ξεθάβει» από το Ίντερνετ και δεν πιστεύει στα μάτια του… Βάλε λοιπόν το μυαλό σου να δουλέψει και ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.

Το ήξερες;
To Facebook δημιουργήθηκε το 2004 από τον Mark Zuckerberg και εμπνεύστηκε το όνομά του από τα «χαρτιά» που χρησιμοποιούν οι σπουδαστές στα πανεπιστήμια των Η.Π.Α. για να γνωρίζονται μεταξύ τους. Και αυτό γιατί τα πρώτα χρόνια το Facebook χρησιμοποιούνταν μόνο από φοιτητές του Harvard και στη συνέχεια και άλλων πανεπιστημίων.

Πάνελ Νέων