ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία

"Youth4Greece": προβάλλουμε τον τόπο μας!

Η καινοτόμος πλατφόρμα «Youth4Greece» δημιουργήθηκε με στόχο να προβάλλει την Ελλάδα μέσα από τα μάτια των παιδιών και των εφήβων, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν αμιγώς πρωτότυπα βίντεο (έως 5 λεπτών) σε σχέση με τα αξιοθέατα του τόπου τους –ιστορικά, πολιτιστικά, φυσικής ομορφιάς– τις τοπικές εκδηλώσεις και τις τοπικές συνταγές, προσκαλώντας με αυτό τον τρόπο συνομήλικους τους αλλά και όλους τους επισκέπτες της πλατφόρμας να γνωρίσουν τη χώρα μας.

Μέσα από αυτή τη δράση και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους, οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν θετικό διαδικτυακό υλικό συμβάλλοντας άμεσα στην προαγωγή καλού και ποιοτικού περιεχομένου, και κατανοώντας ταυτόχρονα τις πολύ σημαντικές έννοιες της πρωτοτυπίας, της πνευματικής ιδιοκτησίας και της συνεργασιμότητας.

Εάν το σχολείο σας επιθυμεί να λάβει μέρος στο έργο, πρέπει να ορίσει έναν υπεύθυνο εκπαιδευτικό για όλες τις καταχωρήσεις του σχολείου σας, ο οποίος μπορεί να κάνει εγγραφή στον ιστοχώρο. Ο εκπαιδευτικός αυτός θα είναι υπεύθυνος για την ανάρτηση των δημοσιεύσεων του σχολείου σας, αφού αυτές έχουν ελεγχθεί ενδελεχώς από αυτόν ως προς την πρωτοτυπία τους και ως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων. Όλες οι δημοσιεύσεις θα ελέγχονται σε δεύτερο επίπεδο από τη Δράση Saferinternet.gr πριν αυτές εμφανιστούν στο χάρτη της Ελλάδας.

Προδιαγραφές βίντεο για την πλατφόρμα:

  • Τα βίντεο πρέπει να έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από μαθητές και ΟΧΙ από εκπαιδευτικούς. Εσείς δράτε αποκλειστικά ως οδηγοί των μαθητών σας, και επικουρικά στη δημιουργία των βίντεο. Δεν θα μπορούν να γίνουν αποδεκτά βίντεο όπου δεν αποδεικνύεται με κάποιον τρόπο ότι οι μαθητές είναι οι κατ' εξοχήν δημιουργοί του, αλλά όπου οι μαθητές συμμετέχουν παθητικά ως θεατές / παρευρισκόμενοι στο χώρο. Επίσης, δεν θα γίνουν αποδεκτά βίντεο όπου οι δημιουργοί που δίδονται στην πλατφόρμα είναι εκπαιδευτικοί και όχι κάποια μαθητική τάξη.

  • Τα βίντεο πρέπει να είναι ΑΜΙΓΩΣ πρωτότυπα (αυθεντικά) δηλαδή να έχουν δημιουργηθεί εξ' ολοκλήρου από τους δημιουργούς-μαθητές, δίχως τη χρήση οποιουδήποτε υπάρχοντος υλικού, εντύπου ή ηλεκτρονικού.

  • Επίσης, δεν μπορεί να αναρτηθεί βίντεο που θα είναι 'κολάζ' στατικών εικόνων (φωτογραφιών). Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι πραγματικό βίντεο. Μπορούμε να δεχτούμε συνδυασμό βίντεο και εικόνας, αλλά σε αυτή την περίπτωση το πραγματικό βίντεο πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του αποτελέσματός σας.

  • Η διάρκεια των βίντεο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 λεπτά.

  • Υπάρχουν 3 κατηγορίες βίντεο: 1) αξιοθέατα (ιστορικά, πολιτιστικά, φυσικής ομορφιάς), 2) τοπικές εκδηλώσεις (πχ πανηγύρια, φεστιβάλ κ.λπ.) και 3) τοπικές συνταγές. Βίντεο στα οποία περιλαμβάνονται μαθητικές ή άλλες δράσεις στην τάξη ή οπουδήποτε αλλού που δεν αφορούν τις παραπάνω κατηγορίες της πλατφόρμας (συνεπώς και του στόχου αυτής) δεν θα αναρτηθούν, χωρίς κάποια περαιτέρω ενημέρωση. Το βίντεο πρέπει να περιλαμβάνει περιγραφή του τι βλέπουμε, και να μην είναι απλή μετάδοση εικόνας, προς κατανόηση του επισκέπτη.

  • Τα βίντεο πρέπει να αφορούν το δικό σας τόπο, και όχι γενικώς την Ελλάδα.

  • ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: για χρήση έτοιμης συνοδευτικής μουσικής στα βίντεό σας, σε περίπτωση που επιθυμείτε μουσική και δεν μπορείτε να δημιουργήσετε δική σας πρωτότυπη, σας δίνουμε τη δυνατότητα να κάνετε χρήση των μουσικών ήχων από τη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΗΧΟΥ που θα βρείτε στη διαδικτυακή διεύθυνση https://www.youtube.com/audiolibrary/music. Οι ήχοι αυτοί δίδονται από το YouTube (όπου και θα αναρτήσετε τα βίντεό σας), και έχουν ελεγχθεί ενδελεχώς ως προς τη δυνατότητα δωρεάν χρήσης τους από τους δημιουργούς τους. Οποιαδήποτε άλλη μουσική δεν θα μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Εάν χρησιμοποιήσετε μουσική, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τον τίτλο της με ένα email στο supportATsihellas.org

ΠΡΟΣΟΧΗ: για όσες μουσικές στην παραπάνω διεύθυνση βλέπετε εικονίδιο με ένα ανθρωπάκι μέσα σε κύκλο δίπλα από την ονομασία τους, αυτό σημαίνει ότι η δωρεάν χρήση αυτών των μουσικών έχει δοθεί από τους δημιουργούς με άδεια 'creativecommons - αναφορά δημιουργού'. Συνεπώς, για να χρησιμοποιήσετε αυτό το τραγούδι σε οποιοδήποτε βίντεό σας, θα πρέπει να συμπεριλάβετε στην περιγραφή του βίντεο το εξής κείμενο που σας δίδεται έτοιμο για κάθε μουσική (παράδειγμα παρακάτω για το τραγούδι FeatherWaltz):

Το τραγούδι FeatherWaltz του καλλιτέχνη Kevin MacLeod έχει άδεια με βάση το εξής: Creative Commons Attribution (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)

Πηγή: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1100658

Καλλιτέχνης: http://incompetech.com/

H ακριβής περιγραφή για εκάστοτε μουσικό ήχο δίδεται πατώντας επάνω στο όνομα του ήχου.


  • Οι υποβολές γίνονται αποκλειστικά εντός της πλατφόρμας από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό για το εκάστοτε σχολείο-φορέα, ο οποίος καλείται να εγγραφεί στον ιστοχώρο και να δημιουργήσει σχετικό προφίλ. Είναι πολύ σημαντικό ο εκπαιδευτικός να έχει ελέγξει το περιεχόμενο που πρόκειται να υποβάλλει ως προς την πρωτοτυπία, την 100% πνευματική ιδιοκτησία των μαθητών (τα βίντεο δεν εμπεριέχουν κανένα στοιχείο που ανήκει σε τρίτους), και την προστασία των προσωπικών δεδομένων (π.χ. να μην μπορούν να ταυτοποιηθούν μαθητές μέσα από το βίντεο). Σε δεύτερο επίπεδο το περιεχόμενο θα ελέγχεται από τη Δράση Saferinternet.gr πριν εμφανιστεί στον χάρτη της Ελλάδος.

  • Τα βίντεο αναρτώνται πρώτα από εσάς στο κανάλι YouTube και μετά γίνεται παραπομπή σε αυτά μέσα από την πλατφόρμα.


Παραδείγματα βίντεο που ΔΕΝ θα αναρτηθούν: δεν θα αναρτηθούν βίντεο όπου φαίνονται πρόσωπα τρίτων (ξένων ανθρώπων), οι οποίοι δεν έχουν δώσει τη γραπτή συναίνεσή τους για να εμφανίζονται σε αυτά. Επίσης, δεν θα αναρτώνται βίντεο στα οποία δεν υπάρχει ουδεμία περιγραφή (έστω με τίτλους επί του βίντεο) τι βλέπει ο επισκέπτης της πλατφόρμας, ήτοι δεν μπορεί να κατανοήσει τι είναι αυτό που προωθεί το βίντεο ως αξιοθέατρο. Δεν θα αναρτηθούν υποβολές που είναι "slide show" και όχι βίντεο όπως ζητήθηκε. Επίσης, δεν θα αναρτηθούν υποβολές όπου πουθενά δεν είναι εμφανές ότι είναι δημιουργία μαθητών ή όπου οι μαθητές είναι παθητικοί θεατές ή απλά επισκέπτες ενός χώρου (π.χ. σχολική εκδρομή). Τα βίντεο που έχουν ήδη δημοσιευθεί μπορούν να δράσουν ως βοήθημα στην υποβολή σας.


Καταληκτική ημερομηνία για τις υποβολές σας είναι η 10η Απριλίου 2016.

Όλα τα βίντεο θα αναδειχτούν ισότιμα. Η δράση δεν αφορά διαγωνισμό. Το ζητούμενο είναι μέσα από τη διαδικασία τα παιδιά να κατανοήσουν τις έννοιες της δημιουργίας, της πρωτοτυπίας, της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και της ανάληψης δράσης για καλό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.

Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση http://www.youth4greece.gr, όπου δίδονται οδηγίες για τη συμπλήρωση του κάθε πεδίου. 

Δήλωση συναίνεσης / άδειας χρήσης:
Με τη συμμετοχή σας στις παραπάνω δράσεις παραχωρείτε την άδεια στο Saferinternet.gr να παρουσιάζει τα παραπάνω σε περαιτέρω δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στο πλαίσιο του έργου που τελεί για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναφέρεται το όνομα του σχολείου σας σε αυτό το υλικό.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όλα τα παραπάνω έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα, βάσει του Νόμου 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, τα έργα σας δεν μπορεί να είναι παράγωγα άλλων έργων που ήδη υπάρχουν έντυπα, σε ηλεκτρονική, ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή. Με την υποβολή των συμμετοχών σας επιβεβαιώνετε την πρωτοτυπία του έργου σας.