ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία

Στις 6 Φεβρουαρίου 2004 εορτάστηκε για πρώτη φορά η Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, στο πλαίσιο της εκστρατείας επαγρύπνησης για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο SafeBorders, ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σκοπός αυτής της τόσο σπουδαίας ημέρας ήταν ο εορτασμός των δικαιωμάτων του παιδιού προς ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο τονίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι ευθύνη όλων των φορέων της κοινωνίας να ασχοληθούν ενεργά με το ζήτημα αυτό και να προωθήσουν το σημαντικό αυτό σκοπό.
Μέσα από τον πρώτο εορτασμό έγινε ειδική έκκληση για βοήθεια και συνεργασία προς τις κυβερνήσεις με δεδομένο ότι είναι οι πιο αρμόδιοι φορείς να συντονίσουν την προώθηση της ασφάλειας στο Διαδίκτυο σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο σε όλους τους τομείς της κοινωνίας: εκπαίδευση, οικογένεια, υγεία, καταναλωτικά θέματα, κοινωνική ευμάρεια, βιβλιοθήκες καθώς και όλους τους άλλους φορείς, οι δραστηριότητες των οποίων σχετίζονται με το δικαίωμα του παιδιού να επωφελείται από το Διαδίκτυο σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε ταυτόχρονα σε 16 χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία.
Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στις παραπάνω χώρες περιλάμβαναν συνέδρια, σεμινάρια, τηλεοπτικά σποτ, online προβολή θεατρικών παραστάσεων και άλλες διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό την προώθηση της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου. Παράλληλα διοργανώθηκε διαγωνισμός αφίσας στις οποίες τα παιδιά πέρασαν τα δικά τους μηνύματα επαγρύπνησης.