ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία

Με μεγάλη λαμπρότητα και με το πάνελ νέων του Saferinternet.gr να κλέβει την παράσταση πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου ο έκτος εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, με τη συμμετοχή πάνω από 55 χωρών σε όλο τον κόσμο. Ο εορτασμός έλαβε χώρα στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επίσημη παρουσίαση της πανευρωπαϊκής ενημερωτικής (τηλεοπτικής και online) εκστρατείας της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αφύπνιση των νέων ηλικίας 12 – 17 ετών σχετικά με την ηλεκτρονική παρενόχληση, ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα.

Η κυρία Ευαγγελία Μαρκίδου, εκπρόσωπος του προγράμματος πλαισίου Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημέρωσε σχετικά με την πρώτη ευρωπαϊκή συμφωνία επί των αρχών για την ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση που υπεγράφη την ημέρα εκείνη στις Βρυξέλλες με 17 παρόχους, μεταξύ αυτών το Facebook, το Google / Youtube, το Myspace και το Yahoo! Europe. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

  • Διασφάλιση ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους υπογράφοντες ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης είναι κατάλληλες για τις ηλικίες και το κοινό που προσεγγίζουν.

  • Προσφορά εύχρηστου μηχανισμού καταγγελίας συμπεριφοράς ή περιεχομένου που προσβάλλει τους όρους χρήσης των υπηρεσιών.

  • Διευκόλυνση και προτροπή χρηστών να προστατεύουν την ιδιωτικότητά τους και τα προσωπικά τους δεδομένα.

Το πάνελ νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, αποτελούμενο από 13 νέα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, έδωσε με τον δικό του γλαφυρό τρόπο οδηγίες και συμβουλές προς το κοινό για την ασφαλή και ορθή χρήση των νέν τεχνολογιών, εστιάζοντας σε έξι θεματικές ενότητες: γονεϊκός έλεγχος, cyberbullying, προστασία προσωπικών δεδομένων, hacking & cracking, ηλεκτρονικό παιχνίδι και αξιοπιστία της online πληροφορίας.

Η κυρία Σαμαρά, επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, παρουσίασε τα αναλυτικά στοιχεία του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου «Safer Internet» για την Ελλάδα τα οποία καταδεικνύουν την μεγάλη ανάγκη για την ενημέρωση και εκπαίδευση μεγάλων και μικρών γύρω από τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν στο Διαδίκτυο και τρόπους αντιμετώπισής τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με παρεμβάσεις τους ο καθηγητής Βασίλης Ασημακόπουλος, Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο κύριος Μανώλης Σφακιανάκης, Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής και ο κύριος Γιώργος Μόσχος, Συνήγορος του Παιδιού.
Διαφημιστικό σποτ της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2009