ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας συνεργάζονται στη βελτίωση του διαδικτύου για τα παιδιά (06/12/2011)

28 κορυφαίες εταιρείες συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες την 1η Δεκεμβρίου 2011 για να σχηματίσουν έναν νέο συνασπισμό αποβλέποντας σε καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο για τα παιδιά. Με πρωτοβουλία της Επιτροπής, στα ιδρυτικά μέλη του συνασπισμού περιλαμβάνονται οι εταιρείες Apple, BSkyB, BT, Dailymotion, Deutsche Telekom, Facebook, France Telecom-Orange, Google, Hyves, KPN, Liberty Global, LG Electronics, Mediaset, Microsoft, Netlog, Nintendo, Nokia, Opera Software, Research in Motion, RTL Group, Samsung, Sulake, Telefonica, TeliaSonera,Telenor Group, Tuenti, Vivendi, Vodafone. Στις δράσεις προτεραιότητας συγκαταλέγονται η διευκόλυνση της καταγγελίας βλαβερού περιεχομένου, η εξασφάλιση ηλικιακά κατάλληλων ρυθμίσεων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και η διεύρυνση των δυνατοτήτων γονικού ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες μιας γενιάς που συνδέεται διαδικτυακά σε ολοένα μικρότερη ηλικία.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Neelie Kroes δήλωσε: «Με το νέο αυτό συνασπισμό αναμένεται ότι παιδιά και γονείς θα διαθέτουν διαφανή και συνεκτικά εργαλεία προστασίας για καλύτερη αξιοποίηση του διαδικτυακού κόσμου. Τα ιδρυτικά μέλη του συνασπισμού είναι ήδη πρωτοπόρα στη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών. Χάρη στη συνεργασία θα χαράξουμε πορεία για ολόκληρο τον κλάδο
και θα αποκτήσουμε στερεή βάση για πλήρη αξιοποίηση του διαδικτύου από τα παιδιά.» Τα ιδρυτικά μέλη του συνασπισμού συμφώνησαν σε  κοινή δήλωση σχετικά με το σκοπό για την ανάληψη δράσης σε πέντε πεδία:

  • Απλά και αποτελεσματικά εργαλεία επισήμανσης/καταγγελίας: ευδιάκριτα και αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά σε όλες τις συσκευές για δυνατότητα αποτελεσματικής επισήμανσης/καταγγελίας και αντίδραση σε περιπτώσεις περιεχομένου και επαφών που φαίνονται βλαβερές για παιδιά.
  • Ρυθμίσεις ιδιωτικότητας κατάλληλες για την ηλικία: ρυθμίσεις που συνεκτιμούν τις ανάγκες των διάφορων ηλικιακών ομάδων (οι ρυθμίσεις  αυτές καθορίζουν το εύρος πρόσβασης στις πληροφορίες του χρήστη· εάν, π.χ., τα στοιχεία επικοινωνίας ή φωτογραφίες διατίθενται μόνο στις στενές επαφές ή στο ευρύ κοινό).
  • Ευρύτερη χρήση ταξινόμησης περιεχομένου: ανάπτυξη μιας γενικότερα ισχύουσας προσέγγισης ως προς την ηλικιακή κατάταξη, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί διατομεακά και να προσφέρει στους γονείς σαφείς ηλικιακές κατηγορίες.
  • Ευρύτερη διάθεση και χρήση του γονικού ελέγχου : δραστήρια προώθηση εύχρηστων εργαλείων για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής αφομοίωσής τους.
  • Αποτελεσματική αφαίρεση υλικού κακοποίησης παιδιών: βελτίωση της συνεργασίας με φορείς επιβολής του νόμου και με γραμμές βοήθειας, μέτρα πρόληψης για την αφαίρεση από το διαδίκτυο υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
  • Ο συνασπισμός είναι μια συνεργατική εθελοντική πρωτοβουλία. Η Επιτροπή αναμένει ότι οι λύσεις που θα εκπονήσουν τα ιδρυτικά μέλη θα υιοθετηθούν από συνεχώς μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών, ενώ είναι ευπρόσδεκτα και νέα μέλη.

Ιστορικό:
Η ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο συγκαταλέγεται στις βασικές δεσμεύσεις του Ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη. Kατά μέσο όρο, τα παιδιά στην Ευρώπη αρχίζουν πλέον να συνδέονται διαδικτυακά σε ηλικία 7 ετών. Ποσοστό 38% των 9 έως 12χρονων με επιγραμμική σύνδεση δηλώνουν ότι διαθέτουν προφίλ κοινωνικής δικτύωσης, παρότι υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας. Περισσότερο από το 30% των παιδιών συνδέονται στο διαδίκτυο από κινητή συσκευή, ενώ το 26% χρησιμοποιεί κονσόλες παιχνιδιών.

Ο συνασπισμός σχηματίστηκε έπειτα από πρόσκληση της Αντιπροέδρου κας Kroes προς τον τομέα των ΤΠΕ για κλιμάκωση των ενεργειών του, σε απάντηση των προκλήσεων που προκύπτουν από τον τωρινό τρόπο σύνδεσης των νεαρών Ευρωπαίων.

Στα ιδρυτικά μέλη περιλαμβάνονται κατασκευαστές χειροσυσκευών, πάροχοι λειτουργικών συστημάτων, πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, κοινωνικά δίκτυα και επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας. Νέα μέλη είναι ευπρόσδεκτα.

Για καθένα από τα παραπάνω πέντε πεδία δράσης της δήλωσης σχετικά με το σκοπό υπάρχουν καταληκτικές προθεσμίες και δείκτες επιδόσεων. Επιπλέον, τα μέλη του συνασπισμού ανέλαβαν δέσμευση συνεργασίας με την Επιτροπή και με τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως τις ΜΚΟ για την μέριμνα για ανηλίκους και για τους καταναλωτές. Στις αρχές της εβδομάδας, η Επιτροπή συγκάλεσε μια ομάδα από Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων όλων των MKO από τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου που δρουν στο πρόγραμμα πλαίσιο Saferinternet (από την Ελλάδα προσκλήθηκε η Safer Internet Hellas που υλοποιεί τη δράση Saferinternet.gr), με σκοπό τη διαμόρφωση ενός σαφούς βήματος για λογοδοσία και αναφορές. Το καλοκαίρι του 2012, ο συνασπισμός θα προχωρήσει σε ανασκόπηση των εργασιών του  και έως τότε θα έχει καθορίσει το είδος της επακόλουθης ανασκόπησης.
Η εν λόγω πρωτοβουλία στηρίζεται σε υφιστάμενες τομεακές συμφωνίες, όπως οι αρχές για ασφαλέστερη κοινωνική δικτύωση, το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για ασφαλέστερη χρήση κινητής τηλεφωνίας και οι πανευρωπαϊκές πληροφορίες για παιχνίδια (PEGI).


<< επιστροφή