(10/02/2009)
Η πανευρωπαϊκή έρευνα γύρω από την γνώμη των γονέων για τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους, την γνώση μέτρων ασφάλειας και τις στρατηγικές που εφαρμόζουν για να ελέγχουν τη χρήση του Διαδικτύου ανέδειξε τα παρακάτω για την Ελλάδα:
- 5 στους 10 Έλληνες γονείς δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο (45,8%, τελευταία θέση EU27), ενώ δηλώνουν για τα παιδιά τους ότι 3 στα 10 παιδιά ηλικίας 6-10 ετών, 6 στα 10 παιδιά ηλικίας 11-14 ετών και 8 στα δέκα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών κάνουν χρήση του μέσου.
- Σε σχέση με το κινητό τηλέφωνο, 10% των παιδιών ηλικίας 6-10 ετών, 67% των παιδιών ηλικίας 11-14 ετών και 95% των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών διαθέτουν δικό τους κινητό τηλέφωνο. Το δε 4% των παιδιών διαθέτουν κινητό με πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
- Το 27% των γονέων δηλώνει ότι τα παιδιά του έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από Ίντερνετ καφέ (πρώτη θέση EU27, με την Κύπρο να ακολουθεί με 11%, και με όλες τις άλλες χώρες να έχουν μονοψήφια ποσοστά).
- 3 στους 10 Έλληνες γονείς δεν κάθονται ποτέ μαζί με τα παιδιά τους όταν αυτά σερφάρουν. Ωστόσο, 8 στους 10 γονείς ρωτάνε πάντα ή πολύ συχνά τα παιδιά τους για τις δραστηριότητές τους στο Διαδίκτυο. Tο 36% ελέγχει πάντα το ιστορικό πλοήγησης αφού τα παιδιά τελειώσουν το σερφάρισμα (πρώτη θέση EU 27) και ένα 29% πάντα τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τις υπηρεσίες Instant Messaging (πρώτη θέση EU 27).
- Το 35% των γονέων δεν θέτει κανένα περιορισμό στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους.
- Μόνο ένας στους δέκα Έλληνες γονείς απαγορεύει το κατέβασμα μουσικής, ταινιών και παιχνιδιών.
- 7 στα 10 Ελληνόπουλα δεν έχουν ζητήσει ποτέ βοήθεια από τους γονείς τους σε σχέση με πιθανά προβλήματα που αντιμετώπισαν στο Διαδίκτυο.
- Οι Έλληνες ανησυχούν πιο πολύ από όλους τους Ευρωπαίους για το ενδεχόμενο να αποκαλύψουν τα παιδιά τους τα προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο (52%).
- Οι Έλληνες γονείς είναι πρώτοι στην Ευρώπη αναφορικά με το βαθμό ανησυχίας για το ενδεχόμενο απομόνωσης από την πολύωρη ενασχόληση με το Διαδίκτυο (66%).
- Από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των ελλήνων γονέων φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο τα παιδιά τους να συναντήσουν ακατάλληλο σεξουαλικό / βίαιο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο (81%) ή μέσω κινητού (75%), ή περιεχόμενο στο Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο που παρακινεί στην ανορεξία, στον αυτo-τραυματισμό και την αυτοκτονία (76%).
- 56% των Ελλήνων γονέων έχουν εγκατεστημένο λογισμικό φιλτραρίσματος του διαδικτυακού περιεχομένου και / ή λογισμικό ελέγχου των διαδικτυακών δραστηριοτήτων. Όμως, το 32% δεν λαμβάνει κανένα είδους μέτρο, με την αιτιολογία ότι είτε εμπιστεύεται το παιδί του (53%), είτε ότι δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει τέτοιο είδους λογισμικό (27%).
- Μεγάλη ανησυχία προξενεί επίσης και το ενδεχόμενο σεξουαλικής αποπλάνησης του παιδιού μέσω Διαδικτύου (grooming) (78%) και το ενδεχόμενο να πέσει το παιδί θύμα ηλεκτρονικής παρενόχλησης από άλλα παιδιά είτε μέσω Διαδικτύου (83%) είτε μέσω κινητού τηλεφώνου (78%).
- 95% των Ελλήνων γονιών πιστεύουν οτι περισσότερη / καλύτερη εκπαίδευση και καθοδήγηση σχετικά με το Διαδίκτυο μέσα από το σχολείο θα βοηθούσε τα παιδιά να σερφάρουν με περισσότερη ασφάλεια.
- 94% των Ελλήνων γονιών πιστεύουν ότι περισσότερες καμπάνιες ενημέρωσης για τους πιθανούς online κινδύνους θα βοηθούσε αυτούς και τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με περισσότερη ασφάλεια.
<< επιστροφή