ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Θεμελιώδες δικαίωμα η πρόσβαση στο Διαδίκτυο (18/12/2009)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 24 Νοεμβρίου 2009  τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που διέπει τις τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ. Οι νέοι κανόνες, που θα ενσωματωθούν στο εθνικό δίκαιο της κάθε χώρας μέχρι τον Μάιο του 2011 αφορούν μεταξύ άλλων στα δικαιώματα των καταναλωτών, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στην ελευθερία πρόσβασης στο Διαδίκτυο.   

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, περιορισμοί της πρόσβασης στο Διαδίκτυο ενός χρήστη «μπορούν να επιβληθούν μόνο αν είναι κατάλληλοι, αναλογικοί και απαραίτητοι εντός μιας δημοκρατικής κοινωνίας». Τα μέτρα αυτά «μπορούν να ληφθούν μόνο με τον οφειλόμενο σεβασμό στην αρχή του τεκμηρίου αθωότητας και στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή» και να είναι το αποτέλεσμα «μιας δίκαιης και αμερόληπτης διαδικασίας» που θα «εγγυάται το δικαίωμα του χρήστη να ακουστεί».

«Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των πολιτών ούτε θα καταπατηθούν ούτε θα αγνοηθούν...Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα νομοθετικό κείμενο αναφέρεται στη χρήση του Διαδικτύου ως θεμελιώδες δικαίωμα» ανέφερε η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου, Catherine Trautmann.
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης με το Συμβούλιο σχετικά με τη θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού οργανισμού στον οποίο θα εκπροσωπούνται οι 27 εθνικές ρυθμιστικές αρχές, τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα που αναγάγει την ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Από τον Ιούλιο 2010 το κράτος θα παρέχει σε όλους σύνδεση στο Διαδίκτυο ταχύτητας 1 Mbps. Σύμφωνα με το Νόμο, υπολογίζεται ότι η ταχύτητα της σύνδεσης που θα παρέχεται στους πολίτες μέχρι το 2015 θα είναι 100 Mbps!<< επιστροφή