ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Κάνοντας ένα θετικό ξεκίνημα για τη νέα σχολική χρονιά (10/10/2021)

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προάγει την εκπαίδευση στην ψηφιακή πολιτειότητα μέσω εύχρηστων οδηγών για γονείς και εκπαιδευτικούς - Οι πρώτες εβδομάδες μιας νέας σχολικής χρονιάς μπορεί να είναι γεμάτες προκλήσεις για τους μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους. Αποτελούν όμως και μια ιδανική στιγμή για να βοηθήσουν τα παιδιά να σκεφτούν τι σημαίνει να είσαι υπεύθυνος πολίτης στο σημερινό πραγματικό και διαδικτυακό κόσμο.

Στο πλαίσιο του προγράμματός του «Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Πολιτειότητα» (Digital Citizenship Education), το Συμβούλιο της Ευρώπης δημοσίευσε ειδικό τρίπτυχο με εύχρηστες οδηγίες για γονείς και εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε αυτοί να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν ψηφιακοί πολίτες * μέσω των διαδικτυακών και των εκτός διαδικτύου εμπειριών τους στο σπίτι, στο σχολείο και στην κοινότητα.

Το τρίπτυχο "Επιστροφή στο σχολείο - Κάνοντας ένα θετικό ξεκίνημα για τη νέα σχολική χρονιά" έχουν συγγράψει οι κυρίες Janice Richardson και Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, συνεργάτες του Συμβουλίου της Ευρώπης, και αποτελεί την αρχή μιας σειράς ενημερωτικών φυλλαδίων αναφορικά με την εκπαίδευση στην ψηφιακή πολιτειότητα.

Το τρίπτυχο έχει μεταφραστεί ήδη σε 15 γλώσσες, με την Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, που τελεί και συντονίστρια της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr, να έχει επιμεληθεί την Ελληνική. Βρίσκετε το φυλλάδιο στα Ελληνικά στις εξής διαδικτυακές διευθύνσεις:

Φυλλάδιο για γονείς: https://rm.coe.int/-/1680a40d2b
Φυλλάδιο για εκπαιδευτικούς: https://rm.coe.int/-/1680a40d2c

* Τι σημαίνει να είσαι ψηφιακός πολίτης (από το φυλλάδιο «Μερικά εύκολα βήματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει Ψηφιακός Πολίτης»)

Οι ψηφιακοί πολίτες ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν συνετά την τεχνολογία και πώς να συμπεριφέρονται στο διαδίκτυο. Ξέρουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τις πληροφορίες τους, και είναι προσεκτικοί με τα δικαιώματα των ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν διαδικτυακά.

Οι ψηφιακοί πολίτες ξέρουν να συνεργάζονται με ουσιαστικό τρόπο, τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός διαδικτύου, και συμβάλλουν θετικά στις διαδικτυακές δραστηριότητες που διαμορφώνουν ακατάπαυστα το ψηφιακό περιβάλλον. Είναι δεκτικοί σε άλλους πολιτισμούς και στις απόψεις των άλλων, αξιοποιώντας τις θετικές πτυχές του διαδικτυακού περιβάλλοντος εντός του οποίου επιλέγουν να κινούνται, και αποφεύγοντας τις αρνητικές.

Οι ψηφιακοί πολίτες έχουν επίσης επίγνωση ότι η διά βίου μάθηση είναι αναγκαία για να μπορούν να συμβαδίζουν με τις ραγδαίες αλλαγές που επιφέρει στον κόσμο η ψηφιακή τεχνολογία.


<< επιστροφή