ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021 - "Σύνδεση με Σύνεση" (06/05/2021)

Η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον προκλήσεων για όλους μας. Τώρα δε που όλοι μας έχουμε κληθεί να χρησιμοποιούμε περισσότερο από ποτέ την ψηφιακή τεχνολογία, αναδείχθηκε πόσο σημαντικός είναι ο ψηφιακός αλφαβητισμός, ειδικά για τα παιδιά που εκτίθενται περισσότερο από ποτέ στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο αυτό, και για τον σημερινό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, με μεγάλη χαρά σε ενημερώνω για τη διάθεση σε ηλεκτρονική μορφή του εκπαιδευτικού εγχειριδίου με τίτλο «Σύνδεση με Σύνεση». Το εγχειρίδιο περιέχει 19 σχέδια μαθημάτων διάρκειας 22 διδακτικών ωρών για την προαγωγή του ψηφιακού αλφαβητισμού και τη μύηση σε βασικούς κανόνες χρήσης του Διαδικτύου.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σύνολό του τόσο προς μαθητές δημοτικού, όσο και προς μαθητές γυμνασίου και λυκείου, ενώ μπορεί να δώσει πολλές ιδέες για τη δημιουργία δράσεων προς παιδιά νηπιαγωγείου, με σκοπό την αφύπνισή τους στην ορθή χρήση του Διαδικτύου πριν ακόμα ξεκινήσουν τη συστηματική χρήση του μέσου. Επίσης, προσδοκώ το παρόν εγχειρίδιο να αποτελέσει και αφορμή για τη δημιουργία περαιτέρω, δικών σας, σχεδίων μαθημάτων.

Για τα μικρότερα παιδιά, προτείνεται προαιρετικά ως βοήθημα το πανευρωπαϊκά διακεκριμένο παιδικό βιβλίο «Η Φάρμα του Διαδικτύου», δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να αφυπνιστούν μέσα από μια αγαπημένη σε όλους μας ενασχόληση, αυτή του παραμυθιού. Το βιβλίο υλοποιήθηκε πρόσφατα και ως εφαρμογή - app στην Αγγλική και την Ελληνική γλώσσα με τίτλο "The Internet Farm", περιλαμβάνοντας διασκεδαστικές δραστηριότητες για τα παιδιά, όπως συγχρονισμένη αφήγηση με τα κείμενα των ιστοριών, διάδραση με κινούμενες εικόνες, παζλ, ζωγραφική, κουίζ. Διατίθεται στις πλατφόρμες iOS και Google Play.

Μπορείτε να βρείτε το εγχειρίδιο εδώ από όπου και μπορείτε να το κατεβάσετε.

Ελπίζω το εγχειρίδιο αυτό να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχό σας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Δρ. Βερόνικα Σαμαρά

Συντονίστρια της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr
Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Πολιτειότητα
Δημιουργός της ιδέας της «Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου»


<< επιστροφή