ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά πιο ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας (24/10/2018)

Στις 18 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε κείμενο συμπερασμάτων για την ασφάλεια εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, στο οποίο η κυβερνοασφάλεια καταλαμβάνει κομβικό ρόλο.

Το Συμβούλιο ζητά να ληφθούν μέτρα με σκοπό να καταπολεμηθούν παράνομες και κακόβουλες ενέργειες που διαπράττονται στον κυβερνοχώρο ή διευκολύνονται από αυτόν και να οικοδομηθεί ισχυρή κυβερνοασφάλεια. Ζητά, επίσης, να δοθεί ώθηση στις εργασίες όσον αφορά την ικανότητα αντιμετώπισης και αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων μέσω περιοριστικών μέτρων.

Έτερη ανησυχία του Συμβουλίου, που σχετίζεται με το χώρο του Διαδικτύου και αποτυπώνεται στο σχετικό κείμενο συμπερασμάτων, αφορά την παραπληροφόρηση, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. “Τα μέτρα που έχει προτείνει η Επιτροπή για δίκτυα εκλογικής συνεργασίας, διαφάνεια στο Διαδίκτυο, προστασία από περιστατικά κυβερνοασφάλειας, παράνομη επεξεργασία δεδομένων και καταπολέμηση εκστρατειών παραπληροφόρησης χρήζουν ταχείας εξέτασης και επιχειρησιακής επακολούθησης από τις αρμόδιες Αρχές”, αναφέρει το Συμβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, η Επιτροπή έως το τέλος του έτους θα αξιολογήσει την υλοποίηση του κώδικα δεοντολογίας περί παραπληροφόρησης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στο σχέδιο δράσης για μια συντονισμένη αντιμετώπιση του θέματος, το οποίο θα υποβληθεί έως το Δεκέμβριο του 2018.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγή: sepe.gr

<< επιστροφή