ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Sextortion: συμβουλές για να αποφύγουμε σεξουαλικό εκβιασμό μέσω διαδικτύου (10/01/2017)

Μετά από πλειάδα ερωτημάτων προς τη Δράση Saferinternet.gr, ενημερώνουμε για το «Sextortion» και πώς μπορούμε να προστατευθούμε για να μη μας συμβεί.

Το «Sextortion» αποτελεί σοβαρό έγκλημα που λαμβάνει χώρα όταν κάποιος απειλεί να διανείμει ιδιωτικές ή ευαίσθητες πληροφορίες ενός ατόμου, είτε στο Διαδίκτυο είτε προς φίλους ή συγγενείς του ατόμου αυτού, αν το θύμα δεν παρέχει στον εκβιαστή φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου, σεξουαλικές χάρες ή χρήματα. 

Πώς συμβαίνει: O δράστης προσεγγίζει τα δυνάμενα θύματα μέσω Διαδικτύου και κερδίζει την εμπιστοσύνη τους, προσποιούμενος ότι είναι κάποιος άλλος (π.χ. άτομο της ίδιας ηλικία με τα θύματα). Στη συνέχεια, πείθει τα θύματα να προβούν σε πράξεις σεξουαλικού περιεχομένου μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή τους και τις οποίες καταγράφει.

Αντίστοιχα, οι θύτες μπορεί να παραμονεύουν σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης ή σε chat rooms, καταγράφοντας άτομα που δημοσιεύουν εικόνες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου που τα αφορούν. Μπορούν, επίσης, να εισβάλλουν σε ηλεκτρονικές συσκευές malware για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά αρχεία και στην κάμερα  / μικρόφωνο των συσκευών, χωρίς οι ιδιοκτήτες των συσκευών να το καταλάβουν.

Το «Sextortion» μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, ειδικά σε νεαρά άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα, και δυστυχώς, οι νέοι εύκολα μπορούν να γίνουν θύματα. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να αποφευχθεί το «Sextortion» ακολουθώντας μερικές συμβουλές:

  • Εφαρμόστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας στις ηλεκτρονικές σας συσκευές.
  • Μην αποδέχεστε έτσι απλά αιτήματα φιλίας στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης.
  • Μπλοκάρετε προφίλ και διαγράψτε διαδικτυακούς «φίλους» που σας φαίνονται ύποπτα / ύποπτοι.
  • Μην αποστέλλετε ποτέ και σε κανέναν φωτογραφίες / βίντεό σας που θα μπορούσαν να σας φέρουν σε δύσκολη θέση.
  • Μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία από ανθρώπους που δεν γνωρίζετε, αλλά και όταν δεν τα αναμένετε (ακόμα και αν φαίνεται ότι προέρχονται από κάποιο φίλο ή γνωστό σας). Μπορεί να περιέχουν ιούς «malware».
  • Απενεργοποιείτε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές και τις διαδικτυακές κάμερες, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.
  • Αν πέσετε θύμα, μην ανταποκριθείτε σε καμία περίπτωση, και επικοινωνείστε άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
  • Περαιτέρω, αν είστε γονείς, δημιουργείστε για τα παιδιά σας προφίλ σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης αναλόγων των ηλικιών που επιτρέπονται, όπως π.χ. για το Facebook: 13 ετών και άνω. Μάθετε στα παιδιά σας, ότι κανείς αληθινός φίλος δεν θα μας ζητήσει να στείλουμε προσωπικές μας πληροφορίες μέσω Διαδικτύου, οπότε αν τους ζητηθεί κάτι τέτοιο, να σας το πουν αμέσως.


<< επιστροφή