ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Πλοήγηση στο Διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών από 8 ετών! (20/11/2013)

Παγκόσμια Ημέρα για  τα Δικαιώματα του Παιδιού σήμερα! H Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989, προσέφερε ένα νέο προστατευτικό πλαίσιο για τα παιδιά, βασισμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανάμεσα στις βασικές ανάγκες των σημερινών παιδιών είναι και η ενημέρωση αλλά και προστασία από το Διαδίκτυο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι ανήλικοι πλοηγούνται στους εικονικούς κόσμους, τόσο μέσω υπολογιστών όσο και κινητών τηλεφώνων. Στο πλαίσιο αυτό, η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr παραθέτει τα πρώτα ποσοτικά αποτελέσματα για τη χρήση αλλά και την πρόσβαση των παιδιών στο Διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων, που φέρνει στο φως η έκθεση του Ευρωπαϊκού έργου «Net Children Go Mobile».

Στο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Safer Internet, συμμετέχουν 4 ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο). Η έρευνα εξετάζει τους τρόπους, τις τοποθεσίες αλλά και την ηλικία των παιδιών που συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων, καθώς και τις δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται online.

Τα κύρια αποτελέσματα της έρευνα δείχνουν πως:

  • Η πρώτη επαφή με το Διαδίκτυο γίνεται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, με μέσο όρο τα 8 έτη και στις 4 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα. Ωστόσο, η ηλικία που τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο διαφέρει σημαντικά ανά χώρα, ηλικιακό γκρουπ και σε μικρότερο βαθμό ανά φύλο.
  • Τα παιδιά στην Ευρώπη εξοικειώνονται όλο και πιο γρήγορα με το Διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων και με την κοινωνική δικτύωση: 53% των παιδιών ηλικίας 9 έως 16 ετών έχουν έξυπνα κινητά τηλέφωνα, και 48% τα χρησιμοποιούν για να πλοηγούνται στο Διαδίκτυο.
  • Βαθμιαία αυξανόμενη χρήση του Διαδίκτύου σε ιδιωτικό χώρο: 26% των παιδιών χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα σε διαφόρους χώρους, όπου και αν βρίσκονται, αλλά ολοένα και περισσότερα παιδιά επιλέγουν αν το χρησιμοποιούν στο δωμάτιό τους (39%).
  • Η κοινωνική δικτύωση βρίσκεται στην πρώτη θέση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων των παιδιών (58% των ερωτηθέντων ανηλίκων επισκέπτονται το προφίλ τους στην αγαπημένη τους σελίδα κοινωνικής δικτύωσης αρκετές φορές την ημέρα ή τουλάχιστον μια φορά μέσα στην ημέρα). Άλλες δημοφιλείς online δραστηριότητες παιδιών και εφήβων είναι: να ακούν μουσική, να βλέπουν βίντεο κλιπ και να χρησιμοποιούν υπηρεσίες αποστολής άμεσων μηνυμάτων, όπως το Skype ή το WhatsApp.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

<< επιστροφή