ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Άγνοια αναφορικά με τη σημασία της προστασίας της ιδιωτικής ζωής από τους ανηλίκους (03/07/2013)

Άγνοια της μέγιστης σημασίας της ιδιωτικότητας από τους ανηλίκους δείχνουν τα αποτελέσματα διαδικτυακού ερωτηματολογίου της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 23/10/2012 έως 15/01/2013 με αποδέκτες εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης . Μέσα από το ερωτηματολόγιο, οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να δώσουν την άποψή τους αναφορικά με σημαντικά ζητήματα ορθής και ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου που αφορούν τους μαθητές τους. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά:

  • Η έννοια της ιδιωτικότητας αποδεικνύεται το μήλον της έριδος για τους ανήλικους καθώς παρόλο που θεωρούν ότι ελέγχουν το χώρο τους, όπως υποστηρίζει το 60,9% των εκπαιδευτικών, οι ανήλικοι δεν γνωρίζουν την έννοια της ιδιωτικότητας, σύμφωνα με το 65,6% των δασκάλων τους.
  • Το παραπάνω είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, τη στιγμή που οι ανήλικοι – βάσει των εκπαιδευτικών – επικοινωνούν με διαφόρους τρόπους στο Διαδίκτυο, έχοντας στις δύο πρώτες θέσεις τη χρήση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (78,2%), και τα διαδικτυακά παιχνίδια συνομιλώντας με άλλους παίκτες, πολλές φορές αγνώστους (63,2%).
  • Στο ίδιο πλαίσιο, είναι εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό (83,9%) των εκπαιδευτικών που θεωρούν ότι οι ανήλικοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις αξιόπιστες σελίδες από τις αναξιόπιστες.
  • Επιπλέον, το 66% των εκπαιδευτικών θεωρεί ότι οι ανήλικοι δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας στο Facebook και τις άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ…
  • ‘Όταν βρεθούν μπροστά από ένα ψεύτικο προφίλ ή μια φωτογραφία που τους προσβάλλει, δεν γνωρίζουν πώς να τα αναφέρουν, όπως επισημαίνει το 66,1% των ερωτηθέντων δασκάλων.
  • «Αγκάθι» στην προστασία της ιδιωτικότητας αποτελεί και το γεγονός ότι οι ανήλικοι δεν κρατούν απόρρητους τους κωδικούς τους, σύμφωνα με το 39,2% των εκπαιδευτικών.
  • Αν και η ανάγνωση των Όρων Χρήσης και πολιτικών Απορρήτου των ιστοχώρων που χρησιμοποιούν οι ανήλικοι βοηθά στη διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων, δυστυχώς το 68,6% των εκπαιδευτικών υποστηρίζει πως οι ανήλικοι δεν τους διαβάζουν ποτέ, ενώ ένα 16,6% ότι οι ανήλικοι τους διαβάζουν μερικές φορές.
  • Σε συνέχεια του παραπάνω αποτελέσματος, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός, ότι μόνο ένα 38,4% των δασκάλων δηλώνει ότι διαβάζει πάντα τους Όρους Χρήσης και τις Πολιτικές Απορρήτου (ένα 40,7% τις διαβάζεις κάποιες φορές), ενώ ένα 78,6% θεωρεί τα κείμενα αυτά δυσνόητα.


<< επιστροφή