ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
48 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο Διαδίκτυο (06/12/2012)

Στις 5 Δεκεμβρίου 2012 η Επίτροπος της Ε.Ε αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις, Cecilia Malmström μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε να δώσει σάρκα και οστά στην Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών στο Διαδίκτυο. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να συνενώσει τις προσπάθειες των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων σε όλο τον κόσμο με σκοπό την καλύτερη ταυτοποίηση και υποστήριξη των θυμάτων, καθώς και τη δίωξη των δραστών.

Στην πρωτοβουλία θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων, υπουργοί και ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και από άλλες 21 χώρες εκτός της ΕΕ (την Αλβανία, την Αυστραλία, την Καμπότζη, την Κροατία, τη Γεωργία, τη Γκάνα, την Ιαπωνία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, τις Φιλιππίνες, τη Σερβία, τη Δημοκρατία της Κορέας, την Ελβετία, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία, την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ). Οι χώρες της συμμαχίας αναλαμβάνουν τη δέσμευση να υλοποιήσουν μια σειρά πολιτικών στόχων και επιδιώξεων. Η αύξηση της διεθνούς συνεργασίας θα συμβάλει ώστε να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο.

Εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο εικόνες παιδιών που υποβάλλονται σε σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση βρίσκονται σήμερα στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), 50.000 νέες εικόνες κακοποίησης παιδιών αναρτώνται στο Διαδίκτυο κάθε χρόνο.

Καμία χώρα δεν μπορεί να καταπολεμήσει μόνη της αυτό το φρικτό φαινόμενο, καθώς τα εγκληματικά κυκλώματα που βρίσκονται πίσω του δεν γνωρίζουν σύνορα και εκμεταλλεύονται την έλλειψη αλληλοενημέρωσης και τα νομικά κενά που υπάρχουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διερεύνηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο και για τον καλύτερο εντοπισμό και τη δίωξη των δραστών.

Στην διάσκεψη για τη δρομολόγηση της πρωτοβουλίας, οι συμμετέχουσες χώρες δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση μιας σειράς στόχων, και συγκεκριμένα:

  • Εντατικοποίηση των προσπαθειών για τον εντοπισμό των θυμάτων και τη μέριμνα ώστε να τους παρέχεται η αναγκαία συνδρομή, στήριξη και προστασία
  • Εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη διερεύνηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο και για τον εντοπισμό και τη δίωξη των δραστών
  • Ευαισθητοποίηση των παιδιών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής φωτογραφιών από τα ίδια τα παιδιά, καθώς και για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι παιδεραστές για να τα προσεγγίσουν («grooming»)
  • Περιορισμός του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο, καθώς και της εκ νέου θυματοποίησης παιδιών.

Ωστόσο, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Χάρη στην Παγκόσμια Συμμαχία, ο αγώνας κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο θα παραμείνει σε υψηλή θέση προτεραιότητας στις εθνικές ατζέντες. Αυτό, με τη σειρά του, αναμένεται να συμβάλει ώστε να βελτιωθούν τα μέσα που διατίθενται για την καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων, καθώς και η νομοθεσία και η συνεργασία των εθνικών αρχών παγκοσμίως.

Πηγή: internet-safety.sch.gr


<< επιστροφή