ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Home >> Μεγάλοι >> Πληροφορία στο ΔιαδίκτυοBlogs / Ιστολόγια
Η λέξη blog προέρχεται από τον όρο weblog (συνδυασμός των λέξεων: «web» που σημαίνει ιστός και «log» που σημαίνει καταχώριση). Blogging ονομάζεται η διαδικασία δημιουργίας και φόρτωσης πληροφοριών σε ένα blog, ενώ ο δημιουργός λέγεται blogger.

Τα blogs ή ιστολόγια, όπως λέγονται στα Ελληνικά, είναι εικονικά σημειωματάρια που μπορούν να δημιουργηθούν και να δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο πολύ εύκολα από οποιονδήποτε, καθώς η δημιουργία τους δεν απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις. Μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα blog εγγραφόμενος σε μια υπηρεσία που προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία (π.χ. blogger.com, wordpress.com).

Εκεί επιλέγει τη μορφή και το είδος του περιεχομένου που επιθυμεί να αναρτά στο προσωπικό του ιστολόγιο. Παράλληλα, ο δημιουργός είναι σε θέση να επιτρέπει ή να απαγορεύει την ανάρτηση σχολίων από τρίτους επί των αναρτήσεών του.

  • Υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια του χρήστη;
    • Βασικός προβληματισμός σε σχέση με τα blogs είναι ότι, κυρίως οι νέοι, δημοσιεύουν φωτογραφίες τους, προσωπικά τους στοιχεία, φωτογραφίες και στοιχεία των φίλων τους, καθώς και λεπτομέρειες γύρω από την καθημερινή τους ζωή που μπορεί να διαβαστούν από οποιονδήποτε στο Διαδίκτυο.

      Αυτό σημαίνει ότι κακόβουλοι άνθρωποι μπορούν, απλά και χωρίς κόπο, να μάθουν λεπτομέρειες για ένα νέο ή μια νέα, για τις συνήθειές του, τα χόμπυ του, τις αγαπημένες ασχολίες του κ.λπ., έτσι ώστε να μπορούν να τον / την προσεγγίσουν πολύ εύκολα. Ένας ακόμη προβληματισμός σε σχέση με τα blogs έχει να κάνει με την αξιοπιστία των πληροφοριών που δημοσιεύονται σε αυτά, ενώ δεν είναι αμελητέος ο κίνδυνος της κλοπής ταυτότητας, του «σπασίματος» δηλαδή των κωδικών πρόσβασης του χρήστη στο blog του και της ανάρτησης προσβλητικών ή εξευτελιστικών δημοσιευμάτων.

      Τέλος, οι διαχειριστές ενός ιστολογίου θα πρέπει να σέβονται την πνευματική ιδιοκτησία. Δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί υλικό που καλύπτεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright) όπως για παράδειγμα κείμενο, εικόνα, ήχο, βίντεο ή διακοσμητικό μοτίβο από blogs άλλων ατόμων χωρίς την άδειά τους. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί υλικό που καλύπτεται από τις άδειες creative commons, οι οποίες επιτρέπουν την δωρεάν αναπαραγωγή υλικού υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  • Συμβουλές
      • Υπάρχουν κάποιες προσωπικές μας πληροφορίες που δεν πρέπει ποτέ να δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι, από την στιγμή που μια πληροφορία εισάγεται σε κάποια ιστοσελίδα, παύει να είναι προσωπική και γίνεται αυτομάτως δημόσια, οπουδήποτε στον κόσμο.

      • Πολύ εύκολα, οι φωτογραφίες μας μπορούν να αποθηκευθούν σε οποιοδήποτε υπολογιστή και να χρησιμοποιηθούν χωρίς να το γνωρίζουμε σε κάποια άλλη ιστοσελίδα, ενδεχομένως δε να είναι και παραποιημένες.

      • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ψευδώνυμο για να προστατεύσετε την ταυτότητά σας. Να θυμάστε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή. Αν σκοπεύετε να δημοσιεύσετε πληροφορίες και εικόνες για τρίτους, πρέπει πρώτα να πάρετε την άδειά τους.

      • Ποτέ μη δημοσιεύετε προσβλητικό (π.χ. ρατσιστικό) ή παράνομο (τζόγος, πορνογραφία κ.α.) υλικό.

      • Ακολουθήστε τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο (Netiquette). Μην προκαλείτε ανταγωνισμούς ανάμεσα σε bloggers και μην δημοσιεύετε υλικό που μπορεί να είναι προσβλητικό προς κάποια άτομα.

      • Να θυμάστε ότι ο,τιδήποτε διαβάζετε σε κάποιο ιστολόγιο τις περισσότερες φορές έχει γραφτεί από κάποιο άγνωστο σε εσάς άτομο και αντανακλά τις προσωπικές του απόψεις. Επομένως, προτού πιστέψετε / χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες που βρήκατε εκεί, φροντίστε να τις διασταυρώσετε.

      • Αν θέλετε να περιορίσετε την πρόσβαση στο blog σας, πολλοί παροχείς λογισμικού blog σας επιτρέπουν να κάνετε μέρη του, ή ακόμη και ολόκληρο το blog προσβάσιμο μόνο από άτομα που έχουν κωδικό πρόσβασης, δηλαδή από τα άτομα που εσείς θα υποδείξετε. Οι bloggers που επιθυμούν να ανταλλάξουν πιο προσωπικές πληροφορίες (π.χ. οικογενειακές φωτογραφίες) στο ιστολόγιό τους, θα ήταν καλό να αναζητήσουν αυτή την υπηρεσία κατά το στήσιμο του blog.

      • Μπορείτε να αποφύγετε την εμφάνιση του blog σας στα αποτελέσματα μεγάλων μηχανών αναζήτησης. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να συμβουλευτείτε το μενού «Βοήθεια» ή τις «Συχνές Ερωτήσεις» (FAQ – Frequently Asked Questions) στην ιστοσελίδα του παρόχου του blog σας. Θα σας δοθεί κείμενο μεγέθους μιας σειράς που θα πρέπει να τοποθετήσετε στην επικεφαλίδα του ιστολογίου σας με το οποίο οι μηχανές αναζήτησης θα το παρακάμπτουν.

      • Δείτε πως να περιορίσετε την πρόσβαση στο ιστολόγιό σας στον οδηγό μας.