ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Home >> Μεγάλοι >> Κινητό τηλέφωνοΠροηγμένες υπηρεσίες / Διαφημιστικό υλικό
Μέσω κινητού τηλεφώνου μπορεί κανείς να λάβει μέρος σε παιχνίδια, κουίζ, διαγωνισμούς και άλλες ελκυστικές για παιδιά και νέους εφαρμογές. Συχνά η εγγραφή σε τέτοιου είδους υπηρεσίες γίνεται ακούσια μέσω διαφημιστικών ιστοχώρων. Για να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, ή για να δουν τα αποτελέσματα του κουίζ που έκαναν, οι χρήστες θα πρέπει να συμπληρώσουν προσωπικά στοιχεία και συγκεκριμένα τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Έτσι εγγράφονται αυτόματα σε προηγμένη υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας με υψηλή χρέωση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στους ιστοχώρους αυτούς κατά κανόνα δεν είναι εμφανείς και ευδιάκριτοι οι όροι χρήσης που ενημερώνουν τον καταναλωτή για την οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από την υπηρεσία. Πρόκειται για μια παραπλανητική τακτική η οποία έχει στόχο κυρίως τα παιδιά που δεν είναι εξοικειωμένα με τα «ψιλά γράμματα» στις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Παράλληλα, στα κινητά τηλέφωνα υπάρχει και η διαφήμιση η οποία εμφανίζεται με τη μορφή ανεπιθύμητων μηνυμάτων, τα γνωστά spam. Το spam στα κινητά τηλέφωνα δεν δημιουργεί μόνο εμπορική πίεση αλλά ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε πραγματική απώλεια χρημάτων, καθώς μέσα από μηνύματα SMS ή MMS οι παραλήπτες ενθαρρύνονται να απαντήσουν και να συνεχίσουν την επικοινωνία. Αυτά τα μηνύματα spam σχετίζονται με διαφόρων ειδών υπηρεσίες και περιεχόμενο, όπως αποτελέσματα αθλητικών αγώνων, πορνογραφία, ήχους κλήσεων και λογότυπα. Όλα τα παραπάνω προσελκύουν το ευρύ κοινό και κυρίως τους νέους.

 • Συμβουλές
   • Μάθετε στο παιδί σας να μην απαντά ποτέ σε μηνύματα από αποστολείς που δεν γνωρίζει ή / και τα οποία έχουν διαφημιστικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δε, δεν θα πρέπει να προωθεί τα εν λόγω μηνύματα σε άλλα άτομα.

   • Μάθετε στο παιδί σας να προστατεύει τα προσωπικά του στοιχεία και ποτέ να μην καταχωρίζει το αριθμό του κινητού του τηλεφώνου σε φόρμες / αιτήσεις (ηλεκτρονικές ή μη) προς εταιρείες ή οργανισμούς. Εάν επιθυμεί να το κάνει, τότε θα σας ενημερώσει για αυτό, και θα αναλάβετε εσείς τη διαδικασία, ελέγχοντας παράλληλα την αξιοπιστία της εταιρείας ή του οργανισμού.

   • Αν θέλετε να συμπληρώσετε μια φόρμα (ηλεκτρονική ή μη) όπου ζητείται ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου, διαβάστε πολύ προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα σας. Πολλές φορές οι ίδιοι δίνουμε εν αγνοία μας τη συγκατάθεσή μας στην λήψη ανεπιθύμητων διαφημιστικών SMS.

   • Εφόσον επισκεφθείτε μια τέτοια ιστοσελίδα αναζητήστε στο κάτω μέρος της σελίδας τα «ψιλά γράμματα», δηλαδή τους όρους χρήσης. Αν δεν υπάρχουν όροι χρήσης, καλό θα ήταν να απομακρυνθείτε από τη σελίδα, καθώς δεν καθορίζονται οι όροι της συναλλαγής σας με την εκάστοτε εταιρεία που διαχειρίζεται τον ιστοχώρο.

   • Διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης και ειδικά στο σημείο που αναφέρεται αν θα δοθεί σε τρίτους ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου, το ύψος των χρεώσεων της υπηρεσίας αλλά και ο τρόπος αποδέσμευσής σας από την υπηρεσία.

   • Να έχετε υπόψη, ότι από τη στιγμή που συμπληρώνετε τα στοιχεία σας στην ηλεκτρονική φόρμα, αυτομάτως αποδέχεστε τους όρους χρήσης της υπηρεσίας και, κατά συνέπεια, και τις τυχόν χρεώσεις που προκύπτουν από αυτή.