ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Home >> Μεγάλοι >> Ηλεκτρονικές συναλλαγέςΑσφαλείς συναλλαγές
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που θα πρέπει να έχετε ελέγξει πριν προχωρήσετε σε μια ηλεκτρονική συναλλαγή. Αρχικά θα πρέπει να εξετάσετε την αξιοπιστία της εκάστοτε ιστοσελίδας και στη συνέχεια να ελέγξετε τις μεθόδους συναλλαγών που σας παρέχονται. Διαβάστε παρακάτω μερικά βοηθητικά στοιχεία.

 • Αναγνώριση αξιόπιστων σελίδων
  • Η παρακάτω λίστα θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε αν μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι αξιόπιστη. Προσοχή: Όπως στον πραγματικό κόσμο, έτσι και στον εικονικό, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με σιγουριά ότι, ακόμα και αν μια ιστοσελίδα πληροί τις παρακάτω προυποθέσεις, δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τις συναλλαγές του με τη συγκεκριμένη εταιρεία / φορέα. Χρησιμοποιήστε τη λίστα σαν ένα οδηγό ελάχιστων προϋποθέσεων για να προχωρήσετε σε μια συναλλαγή μέσω Διαδικτύου.

   • Σε μια αξιόπιστη ιστοσελίδα υπάρχει ξεκάθαρος προσδιορισμός της εταιρείας με το όνομά της, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.

   • Οι όροι των συμβάσεων είναι εύκολα προσβάσιμοι και διαφανείς (συχνά θα τους βρείτε ως «όρους χρήσης»). Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος / της υπηρεσίας και οι όροι της εγγύησης είναι σαφή και εύκολα προσβάσιμα.

   • Η τιμή του προϊόντος περιλαμβάνει όλες τις τυχόν επιπλέον χρεώσεις (εκτελωνισμούς, φόρους, παράδοση στο χώρο του πελάτη, κ.λπ.).

   • Ο ιστοχώρος παρέχει ασφαλή τρόπο πληρωμής (Βλ. παρακάτω).

   • Οι παραγγελίες επιβεβαιώνονται με email. Οι καταναλωτές έχουν ένα σαφώς καθορισμένο δικαίωμα ανάκλησης της παραγγελίας.

   • Υπάρχει Privacy policy – «Πολιτική απορρήτου» όπου διευκρινίζεται πώς θα χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά στοιχεία που πρέπει να καταχωρίσει ο χρήστης για να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή.

   • Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να εντοπίσετε κάποιο από τα παραπάνω ή διατηρείτε ακόμα αμφιβολίες, μπορείτε να έρθετε επαφή με την εταιρεία / υπηρεσία τηλεφωνικά ή με e-mail και να ζητήσετε διευκρινήσεις. Μπορείτε επίσης να ερευνήσετε τη φήμη της εν λόγω εταιρείας στο Διαδίκτυο.
 • Πότε είναι μια συναλλαγή ασφαλής;
  • Οι αξιόπιστες εμπορικές ιστοσελίδες παρέχουν συναλλαγές μόνο μέσω μεθόδων «ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών» (SSL).

   Μπορούμε να αντιληφθούμε αν παρέχονται τέτοιου είδους υπηρεσίες ελέγχοντας ότι, τη στιγμή που εισερχόμαστε σε ιστοσελίδες όπου θα πρέπει να καταχωρίσουμε προσωπικά μας στοιχεία σε ηλεκτρονικές φόρμες ή πληροφορίες πληρωμής (π.χ. δεδομένα της πιστωτικής κάρτας), η διεύθυνση της ιστοσελίδας στην οποία βρισκόμαστε ξεκινά με https:// («s» από την λέξη «secure», δηλαδή ασφαλές) και όχι απλά με “http://”.  Επίσης, στο κάτω δεξί μέρος του browser σας θα πρέπει να βρίσκεται ένα λουκετάκι. Σας παραθέτουμε παρακάτω ένα παράδειγμα αναγνώρισης των παραπάνω σε μία ιστοσελίδα.