ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Home >> Μεγάλοι >> Επιβλαβές περιεχόμενοΑνορεξία – Παρότρυνση σε αυτοκτονία
Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή με ισχυρό ψυχολογικό υπόβαθρο.

Οι επιπτώσεις της είναι πολύ βλαβερές, όμως συχνά δεν διαγιγνώσκεται προτού το άτομο φτάσει σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που νοσούν είναι έφηβοι και ιδιαίτερα κορίτσια ηλικίας 11-20 ετών.

Δυστυχώς στο Διαδίκτυο υπάρχουν ιστοσελίδες όπου πουλούν χάπια αδυνατίσματος, προτείνουν εξαντλητικές και επομένως επικίνδυνες δίαιτες, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά και έφηβοι να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο για την ζωή τους. Υπάρχουν επίσης «groups» για κορίτσια με νευρική ανορεξία όπου ανταλλάσσονται απόψεις για πιο αυστηρές δίαιτες με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η ζωή τους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε χρήστες του Διαδικτύου που σκοπό έχουν να παρασύρουν τα παιδιά και τους εφήβους σε αυτοκτονία. Εντοπίζουν τους ανήλικους από τις συνομιλίες τους στα chat rooms ή από την αναφορά στο προφίλ τους για την άσχημη ψυχολογική κατάσταση που περνούν και μεθοδικά επιβαρύνουν την ήδη άσχημη ψυχολογία των παιδιών προτείνοντας τους να αυτοκτονήσουν ώστε να απαλλαγούν από την ζωή που τους «βασανίζει».

  • Συμβουλές
      • Πρωταρχική συμβουλή: να είστε πάντα κοντά στα παιδιά σας για να μπορέσετε άμεσα να διαγνώσετε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά και την καθημερινότητα του παιδιού σας και να δράσετε άμεσα. Η εμπιστοσύνη, η επικοινωνία και η αγάπη μέσα στην οικογένεια είναι τα πολύτιμα στοιχεία που θα προστατεύσουν τα παιδιά σας από επικίνδυνες καταστάσεις.

      • Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να έχουν πάντα υπόψη τους ότι οι άσχημες στιγμές στην ζωή είναι πρόσκαιρες και ότι στο μέλλον τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα. Μέσα από την αγάπη μας, μπορούμε να μάθουμε στους ανήλικους να αντιμετωπίζουν τις στιγμές αυτές στη ζωή τους και να μπορούν να ξεπερνούν τις κακές εμπειρίες. Ας μοιραστούμε μαζί τους μια δική μας άσχημη στιγμή στη ζωή μας και τους τρόπους που την ξεπεράσαμε για να κατανοήσουν οτι, ακόμα και εμείς, οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί τους,έχουμε αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις.

      • Οι ανήλικοι πρέπει να αποφεύγουν αναφορές στην ψυχολογική τους κατάσταση στο Διαδίκτυο.

      • Δεν πρέπει να  συνομιλούν στο Διαδίκτυο με αγνώστους για προσωπικά τους θέματα γιατί μπορεί να διατρέξουν άμεσο κίνδυνο.

      • Δεν πρέπει να επισκέπτονται ιστοσελίδες που εξιδανικεύουν την αυτοκτονία προτείνοντας μάλιστα και τρόπους.

      • Σε περίπτωση που κάποιος γνωστοποιήσει την πρόθεση του να αυτοκτονήσει και έρθει στη γνώση τους να σας καταγγέλλουν αμέσως το γεγονός ώστε να υπάρξει παρέμβαση που μπορεί να αποβεί και σωτήρια.