ΑρχικήΝέαPressNewslettersΥλικόΑ-ΩΣυχνές ΕρωτήσειςΕπικοινωνία
Home >> Μεγάλοι >> Επιβλαβές περιεχόμενοΣεξουαλικής φύσεως περιεχόμενο
Στο Διαδίκτυο υπάρχει πορνογραφία ενηλίκων που είναι νόμιμη αλλά σοκαριστική και επιβλαβής για παιδιά μικρής ηλικίας, υπάρχει όμως και η παράνομη παιδική πορνογραφία.

 • Τι είναι;
  • Είναι πολύ εύκολο να συναντήσει κανείς, ακόμη και τυχαία, διαδικτυακό περιεχόμενο σεξουαλικής φύσεως. Υπάρχει τόσο μεγάλη προσφορά τέτοιου είδους υλικού που τα παιδιά, ακόμα και μέσω μιας απλής μηχανής αναζήτησης, μπορούν να το εντοπίσουν. Αλλά, ακόμη και αν δεν το αποζητήσουν τα ίδια, υπάρχουν πολλά άτομα που μπορεί να τα προσεγγίσουν στο Διαδίκτυο και να τους προωθήσουν πορνογραφικό υλικό, με απώτερο στόχο την αποπλάνησή τους.

   Η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών είναι παγκόσμια μάστιγα, και το Διαδίκτυο παρέχει τη δυνατότητα ταχύτατης μετάδοσης εικόνας και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε εκατομμύρια αποδέκτες σε όλο τον κόσμο που πληρώνουν αδρά για να ικανοποιήσουν το διαστροφικό τους χόμπυ. Η παιδική πορνογραφία ορίζεται διαφορετικά από τη νομοθεσία της κάθε χώρας. Ο κοινός παρανομαστής είναι οι αναπαραστάσεις ανηλίκων που συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις ή καταστάσεις που υποδηλώνουν σεξουαλικές δραστηριότητες.

   Μερικές φορές ο ορισμός περιλαμβάνει εικόνες που έχουν υποστεί επεξεργασία από ηλεκτρονικό υπολογιστή ή και καρτούν. Είναι ευρέως γνωστό ότι η παιδική πορνογραφία είναι παράνομη και υπόκειται σε ποινικές κυρώσεις. Επιπλέον υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας από χώρα σε χώρα. Σε ορισμένες χώρες για παράδειγμα, όπως και στην Ελλάδα, ακόμη και η εν γνώσει κατοχή παιδικής πορνογραφίας είναι έγκλημα.

   Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Διαδικτυακά Εγκλήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης η παιδική πορνογραφία έχει τις εξής μορφές:

   • Ένας ανήλικος που συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα.

   • Ένα άτομο που συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα προσποιούμενο ότι είναι ανήλικο.

   • Ρεαλιστικές εικόνες που αναπαριστούν ένα ανήλικο να συμμετέχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες.

   Είναι προφανές, ότι, εκτός από την ζημιά που γίνεται στα παιδιά που κακοποιούνται για τη δημιουργία αυτών των φωτογραφιών / βίντεο, το υλικό αυτό κρύβει κινδύνους και για τα παιδιά που αποκτούν πρόσβαση σε αυτό.
 • Πώς μπορεί τέτοιου είδους υλικό να επηρρεάσει την ψυχοσύνθεση του παιδιού;
  • Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Έργου ΕU NET ADB που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο Safer Internet της Ε.Ε., 19.47% των εφήβων που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφεραν ότι έκαναν χρήση ιστοσελίδων με πορνογραφικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.

   Η χρήση πορνογραφικών ιστοσελίδων συσχετίστηκε σημαντικά με τα αγόρια, τη χρήση σε Ίντερνετ καφέ, καθώς και με χρήση που ξεπερνά το όριο των 10 ωρών εβδομαδιαίως. Οι έφηβοι που έκαναν χρήση πορνογραφικού υλικού μέσω Διαδικτύου είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν διαταραχές στη συμπεριφορά και την κοινωνικότητά τους.

   Τα προγράμματα σεξουαλικής αγωγής και η χρήση του Διαδικτύου στα σχολεία συμβάλλουν στον περιορισμό της χρήσης διαδικτυακού πορνογραφικού υλικού από τους εφήβους, η οποία ενδεχομένως οδηγεί σε ψυχοκοινωνικές δυσκολίες και συσχετίζεται με άλλα φαινόμενα υπερβολής μέσω διαδικτύου (κατάχρηση, παρενόχληση κ.α.).